Linux Mint sau Ubuntu: ce distribuție ar trebui să alegeți?

Linux Mint sau Ubuntu: ce distribuție ar trebui să alegeți?

Linux Mint și Ubuntu sunt cunoscute ca două dintre cele mai populare și prietenoase distibuții de Linux. Sistemul de operare Ubuntu sau Linux Mint este capabil să înlocuiască cu succes Windows-ul sau macOS-ul pe computerul dvs.

Ce este Ubuntu?

Ubuntu este o versiune a Linux desktop care a apărut în 2004, când milionarul Mark Shuttleworth a fondat Canonical. Prima versiune fiind 4.10, referindu-ne la octombrie 2004.

O nouă versiune de Ubuntu devine disponibilă pentru descărcare la fiecare șase luni. Fiecare a patra iterație servește ca o versiune LTS (suport pe termen lung). Ubuntu 18.04 LTS a fost lansat în aprilie 2016.

În primii șase ani ai proiectului, eticheta Ubuntu a fost „Linux for Human Beings”. În timp ce Canonical a schimbat brandingul, Ubuntu rămâne o distribuție destinată utilizatorilor de computere generali și este cel mai bun pariu dacă doriți să continuați să utilizați aplicații comerciale din Windows sau macOS.

Ce este Linux Mint?

Linux Mint a apărut în 2006. Distro este construit pe Ubuntu, dar ia măsuri suplimentare pentru a elimina obstacolele pentru noii veniți. Interfața implicită, cunoscută sub numele de Cinnamon, se va simți mai familiară pentru persoanele confortabile cu Windows.

În timp ce numerele sunt diferite, versiunile Linux Mint vin de obicei la câteva luni după fiecare versiune Ubuntu. Începând cu 17, fiecare LTS marchează un număr nou de versiune, cele trei versiuni ulterioare fiind x.1, x.2 și x.3.

Ca un proiect bazat pe Ubuntu, Linux Mint poate rula același software disponibil pentru distribuția Canonical. Veți găsi și interacționa cu acest software într-un mod în care mulți consideră că sunt mai prietenoși.

Cerințe de sistem Ubuntu și Linux Mint

Ubuntu și Linux Mint pot funcționa pe computere cu specificații mai mici decât cerințele de mai jos, dar experiența poate fi mai mică decât ideală. Aceste cerințe recomandate vor conduce probabil la o primă impresie mai bună.

Ubuntu
4 GB RAM
25 GB spațiu pe disc
Rezoluție 1024 × 768

Linux Mint
2 GB RAM
20 GB spațiu pe disc
Rezoluție 1024 × 768

Linux Mint are cerințe de sistem mai mici, în principal datorită diferitelor interfețe implicite. Pe măsură ce câștigați experiență cu Linux, puteți reduce cerințele de sistem ale Ubuntu-ului schimbând interfața implicită pentru o alternativă mai ușoară.

Procesul de instalare

Ubuntu și Linux Mint utilizează același program de instalare. Asta înseamnă că dacă cunoașteți procesul de instalare pe unul, știți cum să-l instalați și pe celălalt. Experiența nu este identică, dar este pe aproape.

Linux Mint și Ubuntu acceptă ambele UEFI, astfel încât să puteți să folosiți dual-boot. Cu Linux Mint, va trebui să dezactivați Secure Boot înainte de a încerca instalarea. Cu Ubuntu, puteți lăsa funcția Secure Boot activată.

Intefața Ubuntu

Mulți ani, Ubuntu a folosit interfața sa denumită Unity. Acum a revenit la mediul desktop GNOME, cea mai utilizată interfață pentru Linux.

Culoarea principală a lui Ubuntu este portocaliu iar ferestrele aplicațiilor au bara de titlu negru. Ubuntu are propria temă de pictograme personalizate care o diferențiază de alte distribuții Linux.

Interfața Mint

Desktop-ul Cinnamon de la Linux Mint a început ca o alternativă la GNOME 3 înainte ca acesta din urmă să câștige inimile multor utilizatorilor de Linux. Interfața oferă un sentiment familiar pentru persoanele care trec de pe Windows la Linux Mint. Aplicațiile apar în panoul de-a lungul părții de jos, cu un meniu lansator în partea stângă jos și pictograme de sistem în dreapta.

Software-ul

Ubuntu obișnuia să dezvolte propria sa interfață, propriul server de afișare și propriul format de pachet. Astăzi, cea mai mare parte a acestei lucrări a dispărut, dar formatul pachetului rămâne, iar acesta este unul dintre cele mai distincte aspecte ale utilizării Ubuntu.

Cu toate acestea, formatul de snap a eliminat unul dintre motivele cheie pentru a prefera Ubuntu. Snap este un format universal care vă permite să instalați software pe orice desktop Linux.

În timp ce Ubuntu nu mai are mare parte din propriul său software exclusiv, Linux Mint continuă să mențină câteva componente de bază. Există aplicații X, aplicații generice destinate mediilor desktop tradiționale GTK. Ei continuă să folosească bare de titlu și meniuri, elemente pe care desktopul GNOME a fost eliminat treptat pentru GNOME 3.x.

Echipa dezvoltă multe aplicații special pentru Linux Mint. Distro are propriul instrument de backup, manager de actualizare și altele.

În cea mai mare parte, puteți utiliza același software pe Ubuntu și Linux Mint. Comunitatea Ubuntu are mai multe resurse și utilizatori pentru a sublinia problemele, astfel încât s-ar putea să găsiți un suport mai bun.

NOTĂ: Ambele distros vă permit să vă configurați propriile medii desktop, dar dacă doriți să experimentați mai avansat fără să configurați singur lucrurile, Ubuntu este calea de urmat.

Ce veți alege?

Ubuntu este cel mai cunoscut dintre cele două distribuții, dar Linux Mint este unul dintre cele mai populare. Ambele oferă utilizatorilor o introducere excelentă în lumea Linux. Există mai mult conținut web legat de Ubuntu, datorită comunității sale, ceea ce reprezintă un ajutor important atunci când incepeți experiența Linux.

NOTĂ: O mare parte din ceea ce se aplică pentru Ubuntu se aplică și pentru Linux Mint.

Share

Acest blog împărtășește rezultatele noastre experimentale căutând să răspundă la numeroase întrebări legate de domeniul IT. Pentru a ne sprijini in continuare, vă rugam să apreciați (LIKE) pagina noastră de Facebook și să vă abonați la canalul nostu de YouTube. Vă mulțumim!