Cum să depanați/reparați sistemul de operare Ubuntu când nu mai pornește/bootează

Cum să depanați/reparați sistemul de operare Ubuntu când nu mai porneste/bootează

Vă pregătiți să vă apucați de lucru, dar ceva nu funcționeză bine. Sistemul de operare Ubuntu nu pornește. Următorii pași sunt dedicați utilizatorilor de Ubuntu, dar pot fi aplicați și la alte sisteme de operare Linux.

Puteți accesa GRUB Bootloader?

GRUB UBUNTU

GRUB este bootloader-ul care se asigură că sistemul de operare selectat pornește. Pe un pc/laptop dualboot (cu doua sisteme de operare), va include toate sistemele de operare instalate, inclusiv Windows-ul. Instalarea Windows-ului alături de Ubuntu poate duce la suprascrierea bootloader-ului, ceea ce duce la probleme de bootare pentru Ubuntu. Alte probleme care pot cauza bootloader-ul, este o actualizare eșuată sau o pană de curent.

Reparați GRUB Bootloader

Dacă GRUB nu se încarcă, îl puteți depana folosind discul de instalare Ubuntu sau stick-ul USB. Reporniți computerul cu discul introdus și așteptați să se încarce.

NOTĂ: Este posibil să fie nevoie să schimbați comanda de bootare a computerului din BIOS pentru a vă asigura că discul bootează.

Odată ce discul de instalare este pornit în modul Live, confirmați că aveți o conexiune de rețea și apoi deschideți terminalul și introduceți:

sudo apt-add-repository ppa:yannubuntu/boot-repair
sudo apt-get update
sudo apt-get install -y boot-repair
boot-repair

Aceasta va instala instrumentul de reparare a boot-ului și îl va rula după instrucțiunea finală. Așteptați scanarea sistemului, apoi selectați opțiunea de reparare recomandată (Recommended Repair). Faceți click pe „Apply” când ați terminat. Acum ar trebui să puteți reporni computerul și să intrați în Ubuntu sau să-l aveți ca opțiune în meniul de încărcare GRUB.

GRUB Bootloader Menu Recovery

Dacă se deschide bootloader-ul, atunci nu trebuie să faceți nimic din cele de mai sus. Există un instrument de recuperare încorporat în Ubuntu, pe care îl puteți utiliza pentru a rezolva problema.

Advanced options for Ubuntu

În meniul bootloader, căutați „Advanced options for Ubuntu„, apoi selectați Ubuntu, with Linux (recovery mode) și apăsați Enter. În continuare Ubuntu va fi pornit într-o versiune „slimmed down”. Dacă ați folosit vreodată Safe Mode pentru Windows, acesta este similar.

Recovery Menu Ubuntu

Mai multe opțiuni vor fi disponibile pentru depanare. Cele trei pe care ar trebui să le încercați, sunt:

fsck – Acesta este instrumentul de verificare a sistemului de fișiere, care scanează unitatea de disc și rezolvă eventualele erori pe care le găsește.
clean – Folosiți acest instrument pentru a câstiga spațiu, util dacă motivul pentru care Ubuntu nu pornește este lipsa spațiului.
dpkg – Cu aceasta, puteți repara pachete software cu probleme. Instalările sau actualizările software eșuate pot cauza probleme la pornirea Ubuntu.

Dacă Ubuntu nu a pornit, ar trebui să încercați și instrumentul failsafeX. Driverele grafice sau o problemă cu serverul grafic Xorg pot împiedica Ubuntu să pornească corect.

NOTĂ: Utilizatorii avansați ar putea selecta opțiunea din meniu „root” pentru a remedia manual problema, presupunând că știu despre ce este vorba.

Reinstalați Ubuntu

În cazul unui eșec, puteți opta pentru reinstalarea sistemului de operare Ubuntu. Acest lucru se poate face fără a suprascrie fișierele și folderele existente.

Porniți în modul Live pe unitatea CD / DVD sau USB Ubuntu și începeți instalarea. Instrumentul de instalare va detecta o instalare existentă a sistemului de operare Ubuntu și vă va oferi opțiunea de a reinstala. Căutați opțiunea cu nota „Documents, music, and other personal files will be kept” (Documentele, muzica și alte fișiere personale vor fi păstrate).

NOTĂ: Pentru siguranta datelor, ar trebui să aveți o copie de rezervă a tuturor datelor dvs., fie realizate manual folosind o unitate de stocare externa, fie folosind un instrument de clonare a discului.

Share

Acest blog împărtășește rezultatele noastre experimentale căutând să răspundă la numeroase întrebări legate de domeniul IT. Pentru a ne sprijini in continuare, vă rugam să apreciați (LIKE) pagina noastră de Facebook și să vă abonați la canalul nostu de YouTube. Vă mulțumim!