Tot ce trebuie să știți despre crearea unui stick usb de recuperare pentru Windows 10
Nu se știe niciodată când veți avea nevoie de un stick de recuperare pentru Windows.
O unitate de recuperare usb este similară cu CD-ul – DVD-ul care conține o imagine a sistemului de operare așa cum a venit din fabrică. Dacă sistemul de operare al PC-ului nu functionează în parametri normali, aveți posibilitatea de a reveni cu ușurință la modul în care lucrurile au fost ok (în mod evident se vor pierde toate datele și aplicațiile create/instalate ulterior), de obicei producătorii pun pe o partiție ascunsă o imagine a sistemului.
Un disc de recuperare sau stick usb pentru Windows vă permite să reinstalați sistemul de operare incluzând și câteva instrumente de depanare care pot fi un colac de salvare în cazul în care sistemul nu va porni.
NOTĂ: Fiecare utilizator care rulează sistemul de operare Windows ar trebui să păstreze un asemenea disc/stick de siguranță, etichetat „în caz de urgență”.
Creați unitatea de recuperare
Puteți face cu ușurință o unitate de recuperare cu ajutorul instrumentului inclus in Windows 10.
În primul rând trebuie să dețineți un stick USB de 8GB sau mai mare. În continuare, accesați Control Panel (click dreapta pe iconița Windows – este cel mai simplu mod) și tastați în bara de căutare “create a recovery drive”.
Este posibil să trebuiască să introduceți parola de administrator pentru a merge mai departe. În fereastra de dialog, bifați “Back up system files to the recovery drive”.
Acum că aveți unitatea de recuperare creată, va trebui să boot-ați de la ea. Cum BIOS-ul fiecărui PC variază în funcție de vârstă și de placa de bază, veți avea posibilitatea să apăsați una dintre tastele “F” pentru a ajunge la fereastra de selecție a boot-ului. Selectați USB și veți vedea următoarele opțiuni:
Prima fereastră vă oferă două opțiuni: “Recover from a drive” și “Advanced options”
Recover from a drive
Prima opțiune vă permite să reinstalați Windows-ul. Rețineți că se va pierde toate datele și aplicațiile instalate. Aceasta este o instalare curată de Windows, nu o restaurare de backup.
Advanced options
Advanced options vă permite să efectuați următoarele:
“System Restore”: Utilizați această opțiune pentru a reveni pe PC din momentul când sistemul funcționa normal. Acest lucru nu afectează datele dvs., înlocuind registrul cu o versiune anterioară.
“System Image Recovery”: Dacă ați utilizat instrumentul de backup din Windows 10, puteți restaura PC-ul din momentul în care ați creat imaginea, care include toate datele și programele instalate în acel moment.
“Startup Repair”: Acesta este un fel de „cutie neagră„, în care se încearcă să se stabilească problema pornirii sistemului, acesta este primul lucru pe care ar trebui să încercați.
“Command Prompt”: Acest lucru poate fi util pentru o gamă largă de trucuri și tactici, cum ar fi scanarea și repararea fișierele de sistem corupte și nulte altele…
“Go Back to the Previous Build”: Acestă opțiune vă permite să reveniți la o versiune anterioară de Windows în urma unui update.