Cum se resetează NVRAM-ul și SMC-ul pe Mac

Cum se resetează NVRAM-ul și SMC-ul pe Mac

Când Mac-ul dvs. începe să se blocheze, va trebui să treceți prin câteva proceduri de remediere a problemelor, cum ar fi: restartarea acestuia, rularea utilitarului “Disk Utility” și efectuarea unei reinstalări. Repertoriul de depanare ar trebui să includă și câteva proceduri suplimentare care pot elimina ocazional alte probleme incontrolabile – oprirea NVRAM-ului și resetarea SMC-ului.

Mac-urile moderne folosesc NVRAM (NV pentru non-volatile). NVRAM-ul stochează multe informații, cum ar fi: discul de pornire selectat, volumul difuzoarelor, rezoluția ecranului și fusul orar.

Dacă Mac-ul dvs. nu mai bootează, dacă pornește cu o rezoluție incorectă a ecranului sau dacă aveți probleme audio (cum ar fi niciun sunet sau meniul din bara de control al volumului este gri), incercați să resetați NVRAM-ul – este rapid și inofensiv.

Pentru a reseta NVRAM, urmați pașii de mai jos:

1. Opriți Mac-ul
2. Apăsați butonul de alimentare apoi țineți apăsate tastele Command-Option-P-R
Țineți apăsat aceste taste timp de aproximativ 20 de secunde. Apoi, dați drumul și permiteți Mac-ului să pornească în mod normal. Dacă aveți un Mac mai vechi care se aprinde la boot, țineți apăsată tasta până când auziți un al doilea sunet de pornire.

NOTĂ: Dacă țineți apaste tastele Command-Option-P-R la pornire și nu vedeți nimic altceva decât un ecran gri care nu se schimbă timp de câteva minute – nu apare logo-ul Apple, nici o bara de progres, nici un al doilea sunet de pornire – nu vă faceți griji. Cea mai probabilă cauză este că Mac-ul dvs. nu înregistrează apăsările de taste din cauza unui dispozitiv USB. Deconectați toate dispozitivele USB (cu excepția tastaturii, dacă este o tastatură cu fir), țineți apăsat butonul de alimentare până când sistemul Mac se oprește complet, apoi apăsați-l din nou și țineți apăsat imediat Command-Option-P-R. Dacă aceasta nu funcționează și utilizați o tastatură Bluetooth externă, încercați să conectați o tastatură USB. Dacă reușiți să resetați cu succes NVRAM cu tastatura cu fir, o puteți deconecta și puteți reveni la tastatura dvs. Bluetooth obișnuită.

Resere SMC

O altă componentă a hardware-ului Mac care stochează setări esențiale este Controller-ul de sistem (SMC), un circuit care se ocupă cu managementul alimentării, monitorizarea temperaturii și controlul ventilatorului, luminile de stare, iluminarea tastaturii și câteva alte componente. În cazul în care SMC-ul dvs. devine “confuz”, puteți întâmpina probleme cum ar fi zgomotul excesiv al ventilatorului, performanța lentă chiar dacă monitorul de activitate nu indică faptul că CPU-ul este suprasolicitat, bateriile care nu se încarcă corect și asa mai departe. Ca și în cazul NVRAM-ului, resetarea SMC la valorile implicite poate rezolva aceste probleme.

Apple nu menționează consecințele negative ale resetării SMC-ului. Personal am resetat SMC-urile Mac-urilor mele de mai multe ori și s-a dovedit a fi soluția la o problemă.

Înainte de a reseta SMC-ul, trebuie să închideți Mac. După aceasta, procedura variază în funcție de tipul de Mac pe care îl aveți.

Pentru Mac-uri Desktop
Deconectați cablul de alimentare (fie de la Mac, fie de la priza). Așteptați 15 secunde și conectați-o din nou. Apoi, așteptați încă 5 secunde și reporniți Mac-ul.

Pentru Mac-uri portabile cu baterii nedemontabile
Închideți-l și deconectați-l de la curent. Pe tastatura încorporată, apăsați și mențineți apăsate tastele Shift, Option și Control din partea stângă și apăsați butonul de pornire – țineți toate tastele apăsate timp de 10 secunde, apoi eliberați tastele. Conectați adaptorul de alimentare și apoi porniți Mac-ul în mod normal.

Pentru Mac-uri portabile cu baterii detașabile
Închideți Mac-ul. Deconectați cablul de alimentare și scoateți bateria. Apăsați butonul de alimentare, țineți-l timp de 5 secunde și apoi lăsați-l. Puneți acumulatorul înapoi, reconectați cablul de alimentare și porniți în mod normal computerul Mac.

NOTĂ: Cu toate că niciuna dintre aceste proceduri nu este un remediu garantat, ambele pot rezolva o serie de probleme ciudate.

Share

Acest blog împărtășește rezultatele noastre experimentale căutând să răspundă la numeroase întrebări legate de domeniul IT. Pentru a ne sprijini in continuare, vă rugam să apreciați (LIKE) pagina noastră de Facebook și să vă abonați la canalul nostu de YouTube. Vă mulțumim!