Cum se pot diagnostica și depana porturile USB în Windows 10

Cum se pot diagnostica și depana porturile USB în Windows 10

Porturile USB ale laptop/pc-ului dvs. nu funcționează? În acest articol vă vom explica cum puteți face porturile USB să funcționeze din nou.

Înainte de a continua, rețineți că va trebui să vă asigurați că portul USB este defect, ci nu dispozitivul la care vă conectați.

Pentru a stabili care este problema, conectați dispozitivul USB la un alt port. Dacă funcționează, atunci problema este primul port; dacă dispozitivul rămâne nedetectat, atunci aveți un stick USB defect.

În continuare, verificați fizic portul USB dacă este curat și fără praf. Praful reduce fluxul de aer, determinând supraîncălzirea sistemului. Este dăunător în special laptopurilor, unde supraîncălzirea poate reduce performanța în câteva secunde.

Verificați porturile USB în Device Manager din Windows 10

Începeți făcând click dreapta pe butonul Start și selectând Device Manager.

Device Manager listează dispozitivele atașate computerului, grupate pe categorii. Este aranjat alfabetic, așa că ar trebui să găsiți controloare pentru Serial Bus Universal spre sfârșitul listei.

control-panel-Windows-10-Pro-Home
control-panel-Windows-10-Pro-Home

Extindeți lista și căutați USB Host Controller. Dispozitivul pe care încercați să-l găsiți poate avea un titlu mai lung, dar va avea acele trei cuvinte.

Nu există USB Host Controller? Acest lucru poate explica motivul pentru care dispozitivul USB nu funcționează. Pentru a remedia acest lucru, faceți click pe butonul Scan for hardware changes din bara de instrumente. Acest lucru va începe verificarea întregului hardware conectat și în cele mai multe cazuri, va detecta portul USB și orice este conectat la acesta.

Dacă acest lucru încă nu a funcționat, va trebui să reinstalați controlerele USB. Faceți click dreapta pe elementele USB Host Controller și selectați Uninstall pe fiecare. Așteptați până sunt dezinstalate, apoi reporniți computerul.

Pe măsură ce Windows-ul repornește, controlerele USB vor fi reinstalate automat. Această „actualizare” poate ajuta la remedierea problemelor cu portul USB.

NOTĂ: Dacă utilizați un mouse USB sau unul cu un receptor USB, acesta va fi dezactivat în timp ce controlerele USB sunt dezinstalate.

Dezactivați funcția USB Selective Suspend Feature

USB Selective Suspend este o setare de economisire a energiei care reduce energia la dispozitivul USB, reducând astfel utilizarea bateriei.

De obicei, funcționează bine, dar uneori face ca să pară o problemă legată de porturile USB.

Control Panel Windows 10

Faceți click pe butonul Start și tastați Control Panel.
Faceți click pe rezultatul afișat, apoi pe Hardware and Sound > Power Options.

Power Options Windows 10


Aici, faceți click pe Change plan settings, apoi pe Change advanced power settings.

Veți găsi USB Settings și extindeți-l pentru a găsi setarea de suspendare a selectării USB. Modificați meniul derulant în Disabled, apoi faceți click pe Apply și OK pentru a confirma. Reporniți computerul pentru a vă asigura că această modificare este aplicată.

După cum ați văzut, aveți mai multe opțiuni pentru repararea unui port USB care nu răspunde. În majoritatea cazurilor, acesta nu va fi distrus și veți putea să-l depanați.

Nu uitați, când portul USB nu funcționează, trebuie să:

  • Efectuați un control fizic
  • Dacă este necesar, faceți o reparație fizică a portului
  • Reporniți Windows
  • Verificați Device Manager, dezinstalați USB Host Controller
  • Dezactivați opțiunea de economisire a energiei USB Selective Suspend
Share

Acest blog împărtășește rezultatele noastre experimentale căutând să răspundă la numeroase întrebări legate de domeniul IT. Pentru a ne sprijini in continuare, vă rugam să apreciați (LIKE) pagina noastră de Facebook și să vă abonați la canalul nostu de YouTube. Vă mulțumim!