Cum să eliminați programele malware de pe PC-ul dvs. Windows

Cum să eliminați programele malware de pe PC-ul dvs. Windows

Este posibil ca sistemul dvs. să fi fost infectat de un virus, spyware sau altă entitate nefavorabilă – chiar dacă aveți instalat un program antivirus.

Caracteristicile unui PC cu potențial malware infectat, sunt: performanță mai lentă decât cele obișnuite, apariția a multor ferestre pop-up și multe alte probleme ciudate.

În acest articol vă vom prezenta pas cu pas măsuri pentru eliminarea programelor malware.

1. Intrați în Safe Mode

Înainte de a face ceva, trebuie să deconectați calculatorul de la internet și să nu-l utilizați până când nu sunteți pregătit să vă curățați calculatorul. Acest lucru vă poate ajuta să împiedicați răspândirea malware-ului și / sau scurgerea datelor dvs. private.

Dacă credeți că PC-ul dvs. poate avea o “infecție” malware, porniți calculatorul în modul Safe Mode. În acest mod sunt încărcate numai programele și serviciile minime necesare. Dacă un program malware este setat să se încarce automat când Windows-ul pornește, introducerea în acest mod poate împiedica acest lucru. Acest lucru este important deoarece permite ca fișierele să fie eliminate mai ușor deoarece nu funcționează sau nu sunt active.

S-ar putea să constatați că PC-ul dvs. rulează semnificativ mai repede în Safe Mode. Acest lucru ar putea fi un semn că sistemul dvs. are o “infecție” malware sau ar putea însemna că aveți multe programe legitime care în mod normal se lansează împreună cu Windows-ul. Dacă PC-ul este echipat cu o unitate SSD, probabil că este rapid oricum.

2. Ștergeți fișierele temporare

Aveți posibilitatea să utilizați un utilitar de curățare a discului din Windows 10 pentru eliminarea fișierelor temporare inutile.
Acum că sunteți în Safe Mode, veți dori să executați o scanare a virușilor. Dar înainte de a face acest lucru ștergeți fișierele temporare. Acest lucru poate accelera scanarea virusilor, poate elibera spațiu pe disc și poate chiar să vă scape de unele programe malware. Pentru a utiliza utilitarul Disk Cleanup inclus în Windows 10, tastați Disk Cleanup în bara de căutare sau după apăsarea butonului Start și selectați instrumentul care apare denumit Disk Cleanup.

3. Descărcați scanere malware

Dacă aveți deja un program antivirus activ pe computerul dvs., ar trebui să utilizați un program de scanare diferit pentru acest malware deoarece software-ul antivirus actual nu ar fi putut detecta malware-ul.

NOTĂ: Rețineți că niciun program antivirus nu poate detecta 100% milioane de tipuri și variante de malware.

Există două tipuri de programe antivirus. Probabil sunteți mai familiarizați cu programele antivirus în timp real care rulează în fundal și care urmăresc constant programe malware. O altă opțiune este un scaner la cerere, care caută infecții de tip malware atunci când deschideți manual programul și executați o scanare. Ar trebui să aveți la dispoziție un singur program antivirus în timp real, dar puteți avea mai multe scanere instalate pentru a rula scanări cu mai multe programe.

Dacă credeți că PC-ul dvs. este infectat, vă recomandăm să utilizați mai întâi un scaner la cerere și apoi să continuați cu o scanare completă a programului dvs. antivirus în timp real. Printre scanerele gratuite (și de înaltă calitate) disponibile sunt BitDefender Free Edition, Kaspersky, Malwarebytes, Avast și SuperAntiSpyware.

4. Rulați o scanare cu Malwarebytes

Vom descrie modul de utilizare a scanerului Malwarebytes la cerere. Pentru a începe, descărcați-l. Dacă ați deconectat de pe internet din motive de siguranță atunci când ați bănuit că ați fost posibil să fiți infectat, reconectați internetul pentru a putea descărca, instala și actualiza Malwarebytes; apoi deconectați-vă din nou înainte de a începe scanarea. Dacă nu puteți accesa internetul sau nu puteți descărca Malwarebytes pe computerul infectat, descărcați-l pe alt computer, salvați-l pe o unitate flash USB și luați unitatea flash pe computerul infectat.

După ce descărcați aplicația Malwarebytes, rulați fișierul de configurare și urmați pașii pentru a instala programul. Odată ce programul se deschide, acesta va activa automat o încercare a versiunii plătite, care permite scanarea în timp real. Nu veți fi taxat după încheierea procesului – în mod implicit, programul revine la versiunea gratuită standard în 14 zile. Între timp, puteți dezactiva scanarea în timp real pentru cele două săptămâni, dacă preferați.

Pentru a executa o scanare, comutați la tab-ul Dashboard. Păstrați opțiunea de scanare implicită („Threat Scan”) și faceți click pe butonul “Start Scan”. Ar trebui să verificați actualizările înainte de a începe scanarea, dar asigurați-vă că acest lucru se întâmplă înainte de a continua.

Deși oferă o opțiune de scanare personalizată, Malwarebytes vă recomandă să efectuați mai întâi scanarea amenințărilor. În funcție de computer, scanarea rapidă poate dura de la 5 la 20 de minute, în timp ce o scanare personalizată poate dura 30-60 de minute sau mai mult. În timp ce Malwarebytes scanează, puteți vedea câte fișiere sau obiecte a scanat deja software-ul și câte dintre acele fișiere le-a identificat fie ca fiind malware sau ca fiind infectate cu programe malware.

NOTĂ: Dacă Malwarebytes dispare automat după ce începe scanarea și nu va mai fi redeschis, probabil că aveți un rootkit sau o altă infecție care va închide automat scanerele pentru a împiedica eliminarea acestora. Deși puteți încerca câteva trucuri pentru a combate această tehnică rău intenționată, este recomandat să reinstalați Windows-ul după copierea fișierelor, având în vedere timpul și efortul pe care ar trebui să-l depuneți pentru a învinge malware-ul.

După ce scanarea este finalizată, Malwarebytes vă va afișa rezultatele. Dacă software-ul dă sistemului dvs. o notă curată, dar tot credeți că sistemul dvs. este infectat cu ceva malware, luați în considerare rularea unei scanări personalizate cu Malwarebytes și încercarea altor scanere menționate anterior.

Share

Acest blog împărtășește rezultatele noastre experimentale căutând să răspundă la numeroase întrebări legate de domeniul IT. Pentru a ne sprijini in continuare, vă rugam să apreciați (LIKE) pagina noastră de Facebook și să vă abonați la canalul nostu de YouTube. Vă mulțumim!