Cum să „curatati” problemele unui Stick USB, SD Card, HDD sau SSD

Cum să "curatati" problemele unui Stick USB, SD Card, HDD sau SSD

Dacă unitate flash USB, card SD, sau un alt dispozitiv de stocare nu funcționează destul de bine, are nevoie de „curățare”, eliminarea partițiilor sale este o soluție posibilă. Acest lucru poate rezolva problemele cu o unitate care nu poate fi formatat sau unul care arată capacitatea greșit. Acest truc va șterge, de asemenea, partițiile care nu pot fi șterse cu instrumente normale, cum ar fi Disk Management aplicatia de partiționare disk construita în Windows. Acest proces va șterge complet partiția de pe un disc, permițându-vă să-l setați din nou.

Atentie: Acest proces va șterge complet întregul disc selectat, trebuie facuta o copie de rezervă pentru toate fișierele importante. Atentie sporita pentru a specifica discul, unitatea corecta, pentru a nu șterge accidental discul greșit.

Lansarea „command prompt” ca administrator

În primul rând, veți avea nevoie pentru a lansa o fereastra commnad prompt ca administrator. Pe Windows 10 sau 8.1, puteți pur și simplu faceți click dreapta pe butonul Start (sau apăsați tasta Windows + X) și selectați „Command Prompt (Admin)„.

În Windows 7, va trebui să localizați „Command Prompt” shortcut în meniul Start – puteți căuta doar pentru „Command Prompt” în meniul Start. Faceți click dreapta pe comanda rapidă Command Prompt și selectați „Run as administrator.”

Utilizați diskpart pentru a curata un disk, flash etc

Vom folosi comanda diskpart pentru a face acest lucru. Înainte de a continua, asigurați-vă că ați conectat unitatea USB flash, cardul SD, sau orice altă unitate pe care doriți să o curățați in computer.

Pentru a lansa instrumentul diskpart, tastați următoarea comandă în linia de comandă și apăsați Enter

Următoarea comanda este list disk și apoi Enter, În imaginea alaturata, putem vedea că „Disk 0” este 238 GB și „Disk 1” este de 14 GB. Știm că unitatea noastră USB este de 14 GB. Acest lucru ne spune că Disk 1 este unitatea USB și Disk 0 este sistemul intern al computerului.

Odată ce știu numărul disk-ului pe care-l doresci să-l selectez, tastez următoarea comandă, înlocuind # cu numarul disk-ului pe care l-am identificat mai sus. select disk #

Atenție: Fiți foarte atenți să specificați numărul corect de disc!

Orice acțiune pe care o veti efectua va fi realizata pe disk-ul selectat. Pentru a șterge complet partiția disk-ului selectat, tastați următoarea comandă „clean” și apăsați Enter.

Atentie: Aceasta va șterge toate datele de pe disk-ul selectat! Asigurați-vă că aveți copii de siguranță ale datelor importante înainte de a continua!

Veți vedea un „diskpart succeeded in cleaning the disk” în cazul în care totul a mers cum trebuie. Acum sunteți gata. Închideți fereastra pentru a continua.

Partitia și formatarea Disk-ului
Acum aveti posibilitatea de a inițializa o partiție și formata disk-ul ca în mod normal, folosind instrumentul grafic Disk Management încorporat în Windows. Se poate folosi, de asemenea comanda diskpart pentru a face acest lucru, dar este, probabil, mai ușor de folosit interfata grafica.

Pentru a lansa Disk Management în Windows 10 sau 8.1, faceți click dreapta pe butonul Start și selectați „Disk Management„. Pe Windows 7, apăsați tasta Windows + R,  „diskmgmt.msc” în caseta Run și apăsați Enter.

Veți vedea discul ca nu are partiții. Faceți click dreapta pe spațiul nealocat și selectați „New Simple Volum” pentru a crea o partiție de pe discl și formatați-l cu sistemul de fișiere dorit. În mod implicit, Windows va crea o singură partiție care se va întinde pe întreaga unitate.

Dacă această metodă nu a funcționat, curățarea a fost realizata cu succes dar unitatea nu pare să funcționeze în mod normal, atunci când încercați să-l partiționați, sau în cazul în care diskpart nu pot vedea disk-ul ori curățarea nu este în mod corespunzătoare – este posibil ca unitatea sa se fi deteriorat fizic și nu mai funcționează corespunzător.

Share

Acest blog împărtășește rezultatele noastre experimentale căutând să răspundă la numeroase întrebări legate de domeniul IT. Pentru a ne sprijini in continuare, vă rugam să apreciați (LIKE) pagina noastră de Facebook și să vă abonați la canalul nostu de YouTube. Vă mulțumim!