Cum să analizați și să îmbunătățiți semnalul rețelei Wi-Fi cu ajutorul Mac-ului dvs.
Puteți utiliza Mac-ul pentru diagnosticarea problemelor de rețea. Chiar mai mult de atât, cu un instrument gratuit puteți să îmbunătățiți performanța wireless pentru toate dispozitivele dvs.
Indiferent dacă utilizați un router mai vechi, puteți accelera totul prin reglarea fină a rețelei wireless. MacOS-ul vine cu tot ce aveți nevoie, nici măcar nu trebuie să instalați vreun software suplimentar.
Vom utiliza aplicația “Wireless Diagnostics” pentru a analiza și a îmbunătăți performanța wireless. Puteți accesa aceasta aplicație prin căutarea cu “Spotlight”.
Deschideți Wireless Diagnostics din MacOS
Veți vedea mai întâi un asistent pentru diagnosticarea problemelor Wi-Fi. Acest asistent poate fi util atunci când se confruntă cu probleme de rețea, cum ar fi abandonarea frecventă. Aruncați o privire asupra opțiunilor din bara de meniu din partea de sus a ecranului, sub meniul “Window”.
Wireless Assistant
Aici veți găsi mai multe instrumente integrate în utilitarul “Wireless Diagnostics”. Toate acestea sunt legate de rețeaua wireless locală și nu au nici o influență asupra vitezei, conectivității sau adresei IP externe.
Acum suntem interesați de ferestrele “Performance” și “Scan”, dar merită să le menționăm rapid și pe celelalte:
- Assistant – este ajutorul pe care îl vedeți când lansați prima dată utilitarul.
- Info – oferă o listă lungă de informații despre rețea, inclusiv securitate și rată de transfer.
- Logs – vă permit să activați logarea în fundal a traficului de rețea, care este salvat într-un fișier LOG din directorul / var / tmp.
- Sniffer – vă permite să capturați traficul Wi-Fi transmis pe un anumit canal
- Monitor – plasează o suprapunere pe ecran cu informații de bază, dar utile, care vă ajută să diagnosticați problemele în timp ce efectuați alte activități.
Opțiuni pentru fereastra de diagnosticare wireless
Optimizați canalul Wi-Fi
Optimizarea canalului dvs. de rețea este probabil cea mai bună modalitate optimă de a îmbunătăți performanța wireless, cu excepția cazului în care stați chiar lângă router. Ideal este să folosiți un canal diferit de cel mai apropiat vecin, pentru a evita suprapunerea canalului.
Dacă routerul este vechi, probabil că utilizați o bandă de 2,4 GHz. Routere mai noi sunt dotate cu dual-band, oferind atât benzi de 2,4 GHz, cât și 5 GHz. În general vorbind, 2.4GHz oferă o penetrare mai bună a obstacolelor, în timp ce 5GHz oferă viteze mai mari și suprapunere pe canal mai mică.
Deschideți “Wireless Diagnostics” și mergeți la Window> Scan. Scanați pentru a efectua o descoperire a tuturor rețelelor fără fir din apropiere. După finalizare, veți vedea toate punctele de acces concurente din apropiere, inclusiv cele ascunse care nu apar în mod normal.
NOTĂ: Scanarea dezvăluie o mulțime de informații. Rețineți că este posibil să fie necesar să derulați fereastra orizontal sau să trageți și să redimensionați fereastra pentru o vizualizare totală a informațiilor.
Aranjați rezultatele scanării după puterea semnalului făcând click pe “RSSI” pentru a sorta ascendent. Router-ul propriu (cu caractere îngroșate) ar trebui să fie acum în partea de sus a listei. Dacă aveți un router cu bandă dublă, veți vedea ambele benzi reprezentate ca rețele separate.
Optimizați banda de 2,4 GHz
Banda de 2,4 GHz are doar un canal „bun” care nu este supus suprapunerii: 11. Este foarte probabil ca mai multe dispozitive de rețea de 2,4 GHz din zonă să utilizeze acest canal. Cheia este să vă asigurați că cei mai apropiați vecini folosesc canale diferite de ale voastre.
Uitați-vă la cea mai apropiată rețea de 2.4GHz, care este elementul de sub dvs. din listă. Rețineți canalul său și faceți referire încrucișată cu a dvs. Dacă vă aflați într-o zonă deosebit de aglomerată, observați ce folosesc ceilalți vecini.
Alegeți canalul pe care vecinii dvs. îl folosesc cel mai puțin. Aruncați o privire la cel mai bun canal 2.4GHz sugerat în fereastra de scanare pentru a doua opinie.
Optimizați banda de 5 GHz
Banda de 5GHz este mult mai ușoară, deoarece canalele nu se suprapun. În acest caz, puteți să sortați rețelele din vecinătate în ritmul propriu sau pur și simplu puteți consulta cea mai bună recomandare de canal 5GHz furnizată de fereastra de scanare din stânga.
Îmbunătățiți calitatea Wi-Fi prin monitorizarea semnalului în zgomot
Asigurați-vă că aplicația “Wireless Diagnostics” rulează, apoi mergeți la bara de meniu din partea superioară a ecranului și faceți click pe Window> Performance.
Acest lucru dezvăluie trei grafice, care se vor popula cu date în timp ce lăsați fereastra deschisă. Graficul de mai jos se referă la rata de transfer din rețea. A doua este calitatea generală a conexiunii dvs., care este raportul semnal-zgomot. În cele din urmă, al treilea și cel despre care suntem cei mai interesați, vă arată puterea semnalului (verde) iar la zgomot (albastru). În mod ideal, se dorește un decalaj mare între cele două. Dacă semnalul dvs. este prea mic și zgomotul este prea mare, acest lucru va determina viteze reduse ale rețelei și abandonări complete.
Presupunând că utilizați un MacBook, mutați-vă în jurul casei și luați notă de modul în care interacționează graficele de semnal și de zgomot. Puteți utiliza acest instrument pentru a izola zonele moarte ale semnalului din casa dvs., precum și sursele de interferență. Veți observa cum se schimbă semnalul și zgomotul pe măsură ce vă apropiați de router.
Îmbunătățirea performanței semnalului Mac
Încercați să efectuați ajustări ale poziției punctului de acces fără fir / router pentru a vă satisface mai bine nevoile. Acest lucru ar putea însemna repoziționarea routerului dvs. pentru a livra semnal mai bine.
NOTĂ: O multitudine de instrumente de analiză Wi-Fi sunt disponibile pentru MacOS, dar nu aveți nevoie de ele. Cea mai bună modalitate de îmbunătățire a conexiunii fără fir este îmbunătățirea echipamentului de rețea. Un router modern și puternic va oferi mult mai multă satisfacție decât câteva aplicații de gen.