Care este diferența dintre formatele FAT32, exFAT și NTFS?
![Care este diferența dintre formatele FAT32, exFAT și NTFS?](https://www.e-depanari.ro/wp-content/uploads/2015/12/micro-twist-06.jpg)
Fie că formatați o unitate internă, unitate externă, o unitate flash USB sau card SD, Windows-ul vă va oferi posibilitatea de a alege unul din urmatoarele tipuri de formatare: NTFS, FAT32 și exFAT. Din pacate Windows-ul nu explică diferența dintre cele trei tipuri de formatari.
FAT32 este un sistem de fișiere mai vechi care este în mare măsură retrogradat la memorii flash USB și alte unități externe. Windows-ul utilizează formatul NTFS pentru unitatea de sistem, și este, ideal pentru alte unități interne. exFAT este un înlocuitor modern pentru FAT32.
FAT32 este cel mai vechi sistem de fișiere. Acesta a fost introdus în Windows 95 pentru a înlocui sistemul de fișiere FAT16.
Varsta acestui sistem de fișiere are avantaje și dezavantaje. La achizitionarea unui stick usb, pentru compatibilitate maximă nu doar pentru calculatoare moderne, dar si pentru alte dispozitive, cum ar fi console de jocuri și orice device-uri cu port USB va veni formatat de multe ori in format FAT32.
Fișierele individuale pe o unitate FAT32 nu poate fi de peste 4 GB în dimensiune – care este maxim.
Compatibilitate: Funcționează cu toate versiunile de Windows, Mac, Linux, console de jocuri, și cu orice device cu un port USB.
Limite: 4 GB mărimea maxima a fisierului.
Utilizare: Folositi-l pe unități mobile pentru compatibilitate maximă, presupunând că nu aveți nici un fișier de 4 GB sau mai mare în dimensiune.
NTFS este sistemul de fișiere modern pentru Windows. Când instalați Windows-ul, acesta formatează unitatea de sistem cu sistemul de fișiere NTFS. Formatul NTFS a apărut pentru prima dată în versiunea Windows-ului XP.
Aceasta susține permisiunile de fișiere pentru securitate, criptare, limite de cote de disc și alte caracteristici diferite. Multe dintre acestea sunt cruciale pentru o unitate de sistem de operare .
Cu toate acestea, NTFS-ul nu este compatibil cu alte sisteme de operare. Poate lucra cu toate versiunile recente de Windows – de la Windows XP – dar are compatibilitate limitată cu alte sisteme de operare. În sistemul de operare Mac OS X poate citi doar, nu poate scrie pe unitatea formatata NTFS. Unele distribuții Linux pot permite scrierea in NTFS, dar unele pot fi read-only (doar citire).
Compatibilitate: Funcționează cu toate versiunile de Windows, dar read-only cu Mac, și pot fi citite numai de unele distribuții Linux. Alte dispozitive – cu excepția Xbox One Microsoft si PS4, nu au suport NTFS.
Utilizare: Folositi-l pentru unitatea de sistem Windows și alte unități interne, care vor fi folosite doar cu Windows.
exFAT a fost introdus în 2006, și a fost adăugat la versiunile mai vechi de Windows, cu update-uri la Windows XP și Windows Vista.
Este un sistem de fișiere optimizat pentru memorii flash.
Ca NTFS, exFAT are dimensiunea fișierului și dimensiunea partiției foarte larga. Aceasta înseamnă că puteți stoca fișierele care sunt mai mari de 4 GB/bucata, pe o unitate flash sau card SD, dacă este formatat cu exFAT. exFAT este un upgrade al formatului FAT32, și ar trebui să fie cea mai buna alegere pentru unitatile externe în cazul în care doriți un sistem de fișiere fără limite de dimensiuni.
În timp ce Mac OS X include doar suport read-only pentru NTFS, Mac-urile oferă suport complet de citire-scriere pentru exFAT.
exFAT este compatibil cu Mac-urile – și compatibil cu unele dispozitive care nu acceptă NTFS, cum ar fi camerele digitale.
Compatibilitate: Funcționează cu toate versiunile de Windows și cu versiunile de Mac OS X, dar necesită software suplimentar pe Linux.
Utilizare: Folositi-l pentru memorii flash USB și alte unități externe, în special în cazul în care aveți nevoie de fișiere de peste 4 GB în dimensiune.