Mac-urile au nevoie de antivirus?
Apple a declarat că Mac-urile nu se infectează cu viruși. Acest lucru este adevărat, dar nu pentru că MacOS-ul este mai securizat decât Windows-ul. În timp ce sistemul de operare are unele protecții care pot face viruși mai slabi, asta nu înseamnă că macOS-ul este perfect securizat.
NOTĂ: Software-ul de tip antivirus este un plus bun pentru orice sistem.
Mac-urile nu sunt imune la viruși, de obicei nu sunt vizate de atacatori. Platforma pur și simplu nu are o bază de utilizatori suficient de mare pentru a face să merite timpul atacatorilor să-și construiască pachete specifice de atac pentru caracteristicile unice ale sistemului de operare. Sistemul de operare MacOS este bazat pe Unix, este fundamental diferit de Windows în mai multe moduri, ceea ce înseamnă că orice atacator care speră să infecteze Mac-urile, ar trebui să creeze un cod personalizat adaptat în mod specific sistemului de operare. În plus, MacOS-ul rulează într-un mediu de tip sandbox, ceea ce face mai dificilă preluarea controlul asupra sistemului.
Datorită unei cote de piață mai mici și a unui mediu software incompatibil, Mac-urile nu au nevoie de software antivirus, cum ar fi computerele ce rulează sistemul de operare Windows. Orice computer poate beneficia de protecția software-ului antivirus, pentru Mac nefiind o cerință esențială.
NOTĂ: Dacă Mac-ul era mai popular, cu siguranță ar fi avut nevoie de o protecție de tip antivirus dedicată și actualizață.
Mac-urile sunt vulnerabile la alte atacuri?
În timp ce Mac-urile nu au nevoie de software antivirus, sunt încă vulnerabile la atacuri. Acestea includ atacuri de tip phishing prin e-mail, scripting pe site-uri bazate pe browser sau atacuri de tip “man-in-the-middle”. Și programele nedorite, cum ar fi Mac Defender, sunt instalate voluntar de către utilizatori, acestea includ caracteristici rău intenționate și nu pot fi eliminate cu ușurință.