La mulți ani, Microsoft Windows 3.1!

La mulți ani, Microsoft Windows 3.1!

Acum 25 de ani Microsoft a lansat versiunea 3.1. Windows 3.1 a devenit prima versiune Windows care a urmat să fie distribuită pe scară largă cu noile PC-uri din vremea aceea, urmând dominația sistemului de operare Microsoft pe platforma IBM și era de aur a Windows-ului.
În onoarea acestei aniversări, vom facem mic un tur prin inovațiile acestui sistem de operare Windows 3.1.

File Manager
Managerul de fișiere vă permitea să explorați toate folderele – fișierele computerului. Copierea între foldere a fost la fel de ușoră ca un drag and drop atrăgând mulți utilizatori de PC spre Windows.

Fonturi TrueType
Sistemul de fonturi TrueType marca cea mai importantă inovație vizuală în Windows 3.1 devenind ca o platformă desktop publishing. Windows 3.1 a inclus 15 fonturi, unele dintre ele familiare și acum, Arial, Courier, System, și Times New Roman.

Screensavere
În versiunea 3.1, Microsoft a inclus patru screensavere: Blank Screen, Flying Windows (logo-uri zburătoare pentru Windows), Marquee (defilarea unei expresii la alegere pe ecran) și Starfield Simulation (un zbor prin spațiu cu stele).

Minesweeper și Solitaire

Solitaire apărut pentru prima dată în Windows 3.0 iar puzzle-ul Minesweeper a introdus în verisunea 3.1. Unii susțin că Solitaire a produs cea mai mare pagubă de productivitate decât orice altă aplicație PC, angajații firmelor pierzând ore intregi jucându-se.

Control Panel
În Windows 3.1 aveai nevoie doar de 12 iconițe pentru a configura toate setările. A fost prima versiune de Windows care avea un panou de control modular. Se putea adăuga panouri noi, pur și simplu prin copierea unui fișier special CPL în folderul de sistem Windows.

Suport multimedia
În Windows 3.1 utilizatorii aveau posibilitatea de a înregistra fișiere audio digitale de înaltă calitate, folosind o placa de sunet, cum ar fi populara SoundBlaster Pro. Cu aplicația Media Player, utilizatorii puteau viziona fișiere video de tip/extensie AVI.

Task List
În versiunile moderne de Windows, țineți apăsate tastele Ctrl-Alt-Delete pentru a accesa Task Manager. În Windows 3.1, se apăsa Ctrl-Esc pentru a deschide Task Manager, numit Task List. Utilitarul vă permitea să vizualizați toate aplicațiile deschise și să închideți vreun program în cazul în care se bloca.

Share

Acest blog împărtășește rezultatele noastre experimentale căutând să răspundă la numeroase întrebări legate de domeniul IT. Pentru a ne sprijini in continuare, vă rugam să apreciați (LIKE) pagina noastră de Facebook și să vă abonați la canalul nostu de YouTube. Vă mulțumim!