Istoria si evolutia sistemului de operare MAC OS X

Istoria si evolutia sistemului de operare MAC OS X

Istoria sistemului de operare MAC a inceput cu un urs, nu o pisica: în septembrie 2000, Apple a prezentat Kodia

03 / 2001 – OS X 10.0

Sistemul de operare oficial Cheetah a urmat 6 luni mai târziu. Acesta conținea noua interfață de utilizator Apple Aqua și primele versiuni de aplicații, cum ar fi TextEdit, Preview, Mail, și QuickTime.

09 / 2001 – OS X 10.1

Doar o jumătate de an mai târziu, Puma a fost lansat. În loc de a oferi multe caracteristici noi, Apple s-a concentrat pe îmbunătățirea performanțelor sistemului.

08 / 2002 – OS X 10.2

Jaguar a prezentat noi aplicații, cum ar fi iChat și Address Book. De asemenea, a introdus Universal Access, o componentă care a făcut OS X mai ușor de utilizat pentru persoanele cu deficiente de vedere si auz sau handicap fizic.

10 / 2003 – OS X 10.3

In versiunea Panther, Internet Explorer pentru Mac a fost înlocuit de noul Safari ca browser implicit. Panther aduce multe imbunatatiri de interoperabilitate cu Microsoft Windows.

04 / 2005 – OS X 10.4

Tiger a introdus Spotlight – cautarea in Mac OS. Acesta a fost, de asemenea, prima versiune ce a prezentat Widget-uri (cum ar fi un calculator, calendar, sau un ceas) de pe noul tablou de bord.

10 / 2007 – OS X 10.5

Noul Leopard, a introdus un sistem de backup built-in numit Time Machine. De asemenea, a adus suport complet pentru aplicații pe 64 de biți. Mai mult decât atât, computere Mac putea rula si alte sisteme de operare, cum ar fi  Microsoft Windows – datorită aplicatiei Boot Camp.

08 / 2009 – OS X 10.6

Snow Leopard a introdus noul magazin Mac App Store.

07 / 2011 – OS X 10.7

Rege peste toate pisicile, Leul, a fost prima versiune a sistemului de operare Mac, care nu mai era disponibil pe CD-uri sau DVD-uri. Exclusiv descărcabil, sistemul a preluat multe idei de la iOS: Gesturi, Launchpad, …iCloud, de asemenea, a debutat în Mac OS 10.7.

07 / 2012 – OS X 10.8

Mountain Lion a creat o legatura de succes intre iOS si Mac. O nouă aplicație pentru mesaje (Messages) a înlocui iChat, aplicația de memento (Reminders), și Centrul de notificare.

10 / 2013 – OS X 10.9

Cu Mavericks, Apple a schimbat schemă de denumire pentru sistemul de operare. Fiind un upgrade gratuit, cei de la Apple s-au angajat să păstreze actualizările viitoare gratuite.
Noi aplicații, cum ar fi hărți (Maps) și iBooks au fost prezentate in Mavericks.

10 / 2014 – OS X 10.10

Cea mai mare schimbare de design din ultimii ani, Mac OS 10.10 Yosemite isi urmează fratele său mai mic, iOS – cu un aspect mai plat și efecte de transparență.
Cu noua funcționalitate de transfer (Handoff), ce poate permite utilizatorilor continuarea anumitor activități, începute pe un dispozitiv, pe alt dispozitiv.

Share

Acest blog împărtășește rezultatele noastre experimentale căutând să răspundă la numeroase întrebări legate de domeniul IT. Pentru a ne sprijini in continuare, vă rugam să apreciați (LIKE) pagina noastră de Facebook și să vă abonați la canalul nostu de YouTube. Vă mulțumim!