Funcții esențiale pentru noii utilizatori de macOS

Funcții esențiale pentru noii utilizatori de macOS

De la comenzi rapide de la tastatură la instrumente ascunse, Mac-urile sunt pline de funcții care vă vor ajuta să lucrați mult mai rapid și mai ușor. Așadar, fie că sunteți un nou utilizator de Mac sau reveniți pur și simplu dintr-o vacanță îndelungată de la Windows, în acest articol veți găsi câteva sfaturi utile care vă vor ajuta să beneficiați la maxim de Mac-ul dvs.

Spotlight

Cel mai simplu mod de a accelera utilizarea Mac-ului este să profitați de Spotlight.
Accesați Spotlight (Command + Space) și puteți găsi rapid fișiere, deschide aplicații, căutați pe web și puteți efectua căutări la nivelul întregului sistem.
Puteți utiliza Spotlight ca și un calculator sau chiar pentru a face conversii în valută.

Force Quit

Control + Alt + Delete nu funcționează pe Mac – în schimb, apăsați Command + Option + Esc pentru a închide aplicațiile forțat.

Ștergerea

Majoritatea utilizatorilor șterg fișierele trăgând manual fiecare fișier în pictograma coșului de gunoi. Dacă doriți să mergeți puțin mai repede, trebuie doar să selectați un fișier și să apăsați Command + Delete.

Cursorul mouse-ului

Dacă vă “pierdeți” vizual cursorul mouse-ul într-o mare de ferestre, doar agitați-l și cursorul se va mări automat.

Captura de ecran

Realizarea unei capturi de ecran pe Mac este mult mai simplă decât pe Windows. În orice moment, puteți apăsa Command + Shift + 3 pentru a captura întregul ecran, iar Comanda + Shift + 4 va captura o porțiune personalizată a ecanului.

Dispozitiv audio Bluetooth

Dacă utilizați căști Bluetooth pe Mac-ul dvs., există o modalitate foarte simplă de a vă asigura că muzica nu este redată accidental pe difuzoarele computerului.
Accesați System Preferences > Sound și verificați dacă este bifată „show sound in menu bar”.
Puteți apoi schimba sursa și volumul din meniul menționat.

Aplicații lansate automat la pornire

Puteți selecta ce aplicații să se deschidă ori de câte ori porniți Mac-ul. Accesați System Preferences > Users & Groups > Login Items, apoi adăugați și debifați orice aplicație pe care o doriți adaugată/eliminată.

Caractere stăine

Ori de câte ori aveți nevoie de un semn sau de un caracter străin, trebuie doar să țineți apăsată litera corespunzătoare și va apărea o listă de opțiuni relevante.

Bara de menu

Bara de meniu este un instrument esențial, dar consumă ceva spațiul ecranului. Dacă doriți spatiul respectiv, puteți face astfel încât bara de meniu să apară numai atunci când rulați cursorul spre el.
Pentru aceasta, accesați System Preferences > General, apoi faceți click pe „Automatically hide and show the menu bar.

Editorul de imagini

Editorul de imagini încorporat de la Apple este unul dintre cele mai apreciate aspecte ale macOS-ului.
Vizualizarea unei imagini vă permite să redimensionați, adnotați sau modificați tipul de fișier al unei imagini. În plus, o puteți utiliza pentru a importa o copie digitală a semnăturii dvs. pentru a semna cu ușurință documente.

View windows

Dacă lucrați la câteva lucruri simultan, puteți să le priviți într-un aspect mai curat, ținând apăsat butonul din partea dreaptă de sus a unei ferestre date (butonul verde).

Finder

În Finder, puteți redenumi multiple fișiere și fotografii, decât să le schimbați numele individual.
Doar evidențiați ce aveți nevoie, faceți click dreapta, selectați „Rename […] items…” și introduceți noile informații în instrumentul de denumire care apare.

Picture-in-picture

MacOS-ul are un mod picture-in-picture. Funcționează numai cu browser-ul Safari și nu orice site video îl acceptă, dar atunci când funcționează, vă poate ajuta la maximizarea spațiului.
Pentru site-uri precum YouTube, este necesar să apăsați tasta Control, apoi dublu click în interiorul videoclipului pentru afișarea opțiunii „Enter Picture-in-Picture”.

Comenzi rapide dedicate

Puteți crea comenzi rapide de la tastatură pentru anumite aplicații.
Accesați System Preferences > Keyboard > Shortcuts, faceți click pe pictograma „+” pentru a adăuga o aplicație, apoi adăugați funcția de comandă rapidă și apăsați tasta corespunzătoare.

Dark mode

Mulțumită celei mai recente actualizări software a sistemului de operare Mac, puteți trece acum Mac-ul dvs. în „dark mode”, care transformă bara de meniu, fereastra de căutare și multe altele la o culoare gri închis.
Pentru a comuta la modul dark, accesați System Preferences > General > Dark.

Stacks

O altă caracteristică utilă este Stacks, care vă permite să vă organizați fișierele de pe desktop pe categorii – adică toate capturile de ecran vor fi grupate automat într-un folder, toate PDF-urile și documnetele vor fi organizate automat pe foldere.
Pentru a începe să utilizați Stacks, accesați Finder, faceți click pe View (din bara de meniu), apoi click pe Use Stacks.

Comuta rapid între aplicații

Există câteva comenzi rapide de la tastatură pentru utilizatorii de Mac care vor comuta între ferestre fără a utiliza mouse-ul.
Pentru a comuta între aplicații: Command + Tab
Pentru a comuta între mai multe ferestre ale aceleiași aplicații: Command + ~

Share

Acest blog împărtășește rezultatele noastre experimentale căutând să răspundă la numeroase întrebări legate de domeniul IT. Pentru a ne sprijini in continuare, vă rugam să apreciați (LIKE) pagina noastră de Facebook și să vă abonați la canalul nostu de YouTube. Vă mulțumim!