De ce ar trebui să renunțați să utilizați CCleaner – Windows

De ce ar trebui să renunțați să utilizați CCleaner - Windows

Unele programe Windows au devenit atât de înrădăcinate în mintea utilizatorilor de PC-uri încât nu ne gândim de două ori înainte să le recomandăm. Din nefericire, acest lucru conduce la probleme majore atunci când un instrument popular devine periculos.

Exact asta s-a întâmplat cu CCleaner. Iată de ce nu mai puteți avea încredere în CCleaner.

Ce este greșit cu CCleaner

Odată o aplicație ordonată fără istoric negativ, a avut două probleme majore în mai puțin de un an. Acest lucru nu este surprinzător după ce Avast a achiziționat aplicația în iulie 2017 de la dezvoltatorul Piriform.

Monitorizare nouă a CCleaner

Primul este un comportament nou în CCleaner versiunea 5.45. „Active Monitoring„, este o caracteristică destul de standard care colectează informații anonime despre sistemul dvs. Puteți să-l dezactivați sau nu.

Dezactivarea funcției Active Monitoring

Așa cum se pare, dacă dezactivați monitorizarea activă în CCleaner, software-ul va reactiva automat după ce reporniți sau redeschideți CCleaner. Acest lucru este un comportament extrem de suspicios.

În plus, noua versiune a CCleaner-ului este mult mai greu de închis. Când faceți click pe X pentru a închide software-ul, acesta se reduce la “System Tray”. Dacă faceți click dreapta pe pictograma, nu există nicio opțiune pentru a părăsi CCleaner. Aceasta înseamnă că trebuie să o închideți utilizând managerul de activități (“Task Manager”), pe care nu toți utilizatorii știe să o facă.

Astfel, CCleaner rulează acum în mod constant în fundal, colectând date pentru Avast. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că cei mai mulți oameni deschid aplicația CCleaner doar atunci când este necesar și solicitând să nu aibă aceste informații colectate.

CCleaner a distribuit Malware

Înainte de aceasta, Piriform a descoperit că aplicația CCleaner a fost hackerită. Versiunea pe 32 de biți a fost infectată cu un troian care a colectat informații despre sistemele pe care a fost instalat. De asemenea, a avut capacitatea de a rula codul pe sistemele afectate. Din fericire, compania a remediat problema înainte să se răspândească vreun atac. Dar este destul de jenant faptul că o companie de securitate, precum Avast, a avut un astfel de derapaj. De la achiziționare de către Avast, CCleaner afișează pop-up-uri care vă sugerează să treceți la versiunea plătită (care are o caracteristică de curățare automată). Și instalarea CCleaner uneori prezintă o ofertă pentru a instala Avast, pe care trebuie să o debifați pentru a o evita.

NOTĂ: Dacă v-ați săturat de acest comportament neobișnuit, este timpul să vă luați la revedere de la CCleaner.

Cum se dezinstalează CCleaner?

Pentru a elimina aplicația CCleaner accesați Settings > Apps > Apps & features. Derulați în listă sau utilizați caseta de căutare pentru găsi CCleaner. Faceți click pe numele acestuia, apoi alegeți Uninstall.

Share

Acest blog împărtășește rezultatele noastre experimentale căutând să răspundă la numeroase întrebări legate de domeniul IT. Pentru a ne sprijini in continuare, vă rugam să apreciați (LIKE) pagina noastră de Facebook și să vă abonați la canalul nostu de YouTube. Vă mulțumim!