Cum se testează viteza și performanța CPU-ului, GPU-ului și a hard disk/ssd-ului pe Mac
În acest articol vă prezentăm câteva dintre cele mai bune aplicații de benchmarking disponibile pentru MacOS.
Majoritatea utilizatorilor consideră că Mac-urile moderne sunt rapide; dar cât de repede sunt acestea? Viteza este subiectivă, putem să comparăm viteza unui computer cu altul atribuid valori obiective.
Pentru a evalua performanța unui Mac și mai exact, performanța componentelor sale individuale, vom folosi câteva benchmarking-uri.
Benchmarking-ul oferă cifre pentru comparație cu alte dispozitive. Pur și simplu, benchmarking-ul este o modalitate de a testa performanța unei părți de tehnologie, indiferent dacă acesta este un procesor al unui smartphone sau GPU-ul al unui Mac.
NOTĂ: Benchmarking-ul vă poate ajuta să decideți dacă meriță să faceți upgrade la un nou desktop sau laptop și să înțelegeți performanța diferitelor tehnologii din interiorul procesorului, procesorului grafic și chiar și hard disk/ssd-ului. Acesta vă poate ajuta să identificați punctele slabe din sistemul dvs. care pot fi îmbunătățite, fie prin adăugarea a mai multor memorii RAM sau prin actualizarea la un SSD.
Cum se testează viteza unui Mac cu aplicația Geekbench 4
Există numeroase aplicații de benchmarking generale disponibile pentru MacOS, cea mai ușoară și cea recomandată este Geekbench 4 de la Primate Labs.
Nu există multe limitări în versiunea gratuită, cu excepția faptului că necesită o conexiune activă la internet.
Trebuie doar să deschideți aplicația, să închideți orice alte aplicații și să faceți click pe „Run CPU benchmark„. Acesta va măsura performanța procesorului dvs. care poate dura până la 20 de minute, în funcție de viteza procesorului.
După ce se termină, rezultatele vor fi afișate în browserul web. Ați putea fi inițial copleșit de toate informațiile oferite, de la ID-ul Procesorului la hardware-ul plăcii de bază, dar singurele două numere pe care trebuie să vă concentrați sunt: single-core și multi-core.
Scorul Single-core vă oferă rapiditatea pe care Mac-ul o realizează în anumite situații când numai un singur nucleu procesează. Scorul Multi-core vă arată cât de bine funcționează Mac-ul dvs. atunci când este împins la limitele sale absolute, deoarece va folosi mai multe nuclee simultan pentru a face față procesării. Gândiți-vă la acesta ca la performanța de vârf a Mac.
Benchmarking pentru Hard disk și SSD
Când vine vorba de măsurarea vitezei de citire / scriere a unității hard disk sau a unității SSD, cea mai ușoară unealtă de utilizare este BlackMagic Disk Speed Test (gratuit).
Pur și simplu descărcați și deschideți aplicația, selectați unitatea pe sistemul dvs. Mac, faceți click pe Start pentru a începe evaluarea. Pentru o mai mare acuratețe și la fel ca în cazul tuturor testelor de referință, cel mai bine este să vă asigurați că nu se execută simultan alte aplicații.
Viteza de scriere este în partea stângă și viteza de citire este în dreapta, oferindu-vă o idee despre cât de repede se vor scrie lucrurile pe unitate și despre cât de rapid vor fi încărcate aplicațiile și fișierele.
Benchmarking pentru grafică
În cele din urmă, să vorbim despre performanța grafică. Pentru aceasta, optăm pentru Cinebench de la Maxon, un alt software gratuit care, pe lângă testarea CPU-ului Mac, va utiliza un test OpenGL pentru a compara graficul cu placa grafică.
Testul folosește mașini 3D care interacționează într-o stradă de oraș slab luminată pentru a testa modul în care GPU-ul dvs. gestionează simultan aproape un milion de poligoane atunci când este combinat cu mai multe efecte speciale.
Pentru a efectua testul, deschideți Cinebench și faceți click pe Run din dreptul testul OpenGL în colțul din stânga sus al aplicației. Vă va duce prin test și rezultatul final va fi afișat lângă butonul Run.