Cum se șterge protecția la scriere (write-protected) a unui stick USB sau card de memorie SD

Cum se șterge protecția la scriere (write-protected) a unui stick USB sau card de memorie SD

În acest articol vă vom oferi un ghid cu privire la modul de a șterge o unitate USB sau un card de memorie SD protejat la scriere.

Unele card-uri de memorie SD sau stick-uri USB, au comutatoare de protecție la scriere. Atunci când este activat împiedică ștergerea fișierelor sau orice alte fișiere noi scrise în unitatea respectivă. De asemenea, vă protejează împotriva unei formatări accidentale.

Ocazional, veți întâlni un card SD sau o unitate flash USB care refuză formatarea și Windows vă va atenționa că acesta este protejat la scriere (write-protected), chiar dacă nu există nici un comutator sau comutatorul este setat corect pentru a permite dispozitivului să fie scris. Puteți citi fișierele care sunt deja stocate pe unitatea, dar nu le puteți șterge.

Mai jos urmeză două metode în care puteți formata unitatea și să scoateți protecția la scriere.

Țineți cont de faptul că nu există nici o garanție că acestea vor lucra corect dacă: unitatea flash USB sau card-ul SD este corupt sau are vreun defect fizic și nici un instrument de formatare nu-l va face să funcționeze. Singura soluție în acest caz este de a cumpăra o nouă unitate. 

Metoda 1

Cum se șterge o unitate USB protejată la scriere prin intermediul Regedit.exe

În orice versiune de Windows de la XP încoace, puteți executa din “runRegedit.exe pentru a deschide instrumentul Registry

Navigați la următoarea locație:

Computer \ HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ StorageDevicePolicies

Dublu click pe valoarea WriteProtect în panoul din dreapta al Regedit.exe.

Schimbați valoarea datei din 1 în 0 și faceți click pe OK pentru a salva modificarea.

Închide regedit și reporniți computerul.

Conectați unitatea din nou și veți observa ca stick-ul / cardu-ul nu mai este protejat la scriere.

Acum puteți formata unitatea ca de obicei prin click – dreapta pe ea din My Computer (This PC) și Format.

regedit-storegeprotection

NOTĂ: În cazul în care nu găsiți StorageDevicePolicies, puteți să creați o cheie prin click dreapta în spațiul alb din dosarul Control selectând apoi New -> Key și introduceți cu atenție numele (StorageDevicePolicies).
Apoi, dublu-click pe noua cheie (director) și faceți click dreapta din nou și selectați New -> DWORD. Denumiți-l „WriteProtect” și setați valoarea „0„. Faceți click pe OK și reporniți computerul.

Metoda 2

Îndepărtarea protecție la scriere folosind instrumentul Diskpart

Cu unitatea de stick USB sau card-ul de memorie SD conectat în pc sau laptop, dechideți Command Prompt (faceți click pe Start, apoi Run și tastați cmd.exe, apoi Enter).

NOTĂ: Este posibil să fie necesar să rulați Cmd.exe cu drepturi de administrator dacă vedeți un mesaj “access is denied”.

Pentru a face acest lucru, faceți click dreapta pe comanda rapidă și selectați Run as administrator. În Windows 8, 8.1, 10, pur și simplu selectați Command prompt (admin).

Acum, tastați următoarele, apăsând Enter după fiecare comandă:

  • diskpart
  • list disk
  • select disk x

NOTĂ: selectați disc x (unde x este numărul de unitate flash USB)

  • attributes disk clear readonly
  • clean
  • create partition primary
  • format fs=fat32
  • exit

disk-part-usb-card-sd

Share

Acest blog împărtășește rezultatele noastre experimentale căutând să răspundă la numeroase întrebări legate de domeniul IT. Pentru a ne sprijini in continuare, vă rugam să apreciați (LIKE) pagina noastră de Facebook și să vă abonați la canalul nostu de YouTube. Vă mulțumim!