Cum se poate utiliza si configura controlul parental din Windows 10
Controlul parental poate ajuta la menținerea copiilor în siguranță atunci când utilizează computerul/laptopul. Puteți restricționa programele pe care le pot rula, site-urile care le pot vizita și limita timpul petrecut pe computer în fiecare zi. Obțineți rapoarte detaliate cu privire la activitatea lor. Iată cum să activați controalele parentale pentru fiecare cont al copiilor în Windows 10.
Pentru a utiliza controlul parental in Windows 10, veți nevoie de cont Microsoft:
Trebuie să vă conectați în Windows cu contul Microsoft (nu un cont local), contul pe care doriți să-l gestionați trebuie să fie configurat ca un cont de copil în Windows. În Windows 10, copilul va trebui să utilizeze un cont Microsoft pentru a se autentifica. Aceasta este o schimbare față de versiunile anterioare de Windows. În cazul în care copilul dumneavoastră nu are un cont Microsoft sau o adresă de e-mail, Windows 10 vă va solicita să creați unul atunci când configurați contul de copil.
Odată ce ați creat contul copilului în Windows, puteți începe să utilizați controalele parentale disponibile din portalul web Microsoft Family (denumit anterior Family Safety). În pașii de mai jos, vom trece prin toate setările care vă pot ajuta să gestionați utilizarea computerului de catre copilul dumneavoastră.
1. Conectați-vă cu contul Microsoft. Un link către această pagină este disponibil sub setările Conturi (in aplicatia Settings, Accounts > Family & other people)
2. Faceți click pe numele copilului dvs.
3. Examinați și ajustați activitatea setărilor de pe pagina contului principal de raportare pentru copilul dvs., raportarea activității și a rapoartelor săptămânale sunt activate în mod implicit. Aveți posibilitatea să debifați sau să comutați aceste setări/rapoarte.
4. Blocarea site-urilor sau aplicațiilor se face cu un click pe link-ul Block. Pentru blocarea URL-urilor (site-urilor) de raportare și navigarea pe web, copilul dvs. va trebui să utilizeze Microsoft Edge sau Internet Explorer, astfel încât va trebui să blocați alte browsere, dacă doriți aceste caracteristici.
De aici, puteți naviga la una dintre setările de control parental utilizând tab-ul din partea de sus a paginii (Recent activity).
Iată ce puteți schimba pentru navigarea pe internet, aplicații și jocuri, precum și intervalele orare in care copilul dvs. are acces la calculator sau laptop.
1. Conținut necorespunzător – comutați blocarea sau dezactivarea (off sau on). Conținut pentru adulți este blocat în mod implicit. Aveți posibilitatea să modificați această setare dacă doriți.
2. Adăugați URL-uri pentru site-urile pe care doriți să le acceseze copilul dvs. sau pe care nu doriți să le poată accesa.
3. Permiteți sau nu copilului să descarce aplicații și jocuri. În mod implicit, aplicațiile și jocurile nepotrivite sunt blocate.
Selectați vârsta corespunzătoare pentru aplicații, jocuri și mass-media din Windows Store.
4. Porniți limitele de timp. Acestea sunt dezactivate în mod implicit.
Alegeți timpii in care copilul dumneavoastră poate utiliza calculatorul. Pentru fiecare zi, puteți seta un început și ora de terminare, precum și o limită de timp (de exemplu, 4 ore în zilele de sâmbătă, și 2 ore în timpul săptămânii. De asemenea, puteți bloca accesul pe tot parcursul zilei). În cazul în care copilul depășește limitele de timp sau nu este în intervale de timp stabilite de dvs., un avertisment de tip „pop-up” va apărea și va necesita să vă conectați pentru a avea acces la calculator/laptop.