Cum să mă feresc / să evit programe de tip malware IMPORTANT

Cum să mă feresc / să evit programe de tip malware IMPORTANT

Malware este un termen folosit pentru a descrie o categorie largă de programe/software infectate, care includ: viruși, worms, troieni, adware și spyware. Efectele malware-ului variază de la anomalii scurte ale comportamentului computerului și până la furtul de identitate. Malware-ul este mai ușor de evitat decât de eliminat. Evitarea malware-ului implică o strategie. Urmați aceste recomandări pentru a vă menține în siguranță.

1. Preveniți malware-ul cu un comportament online inteligent

Cel mai mare și singurul factor în prevenirea unei infectări de tip malware, sunteți dumneavoastră. Nu aveți nevoie de cunoștințe de specialitate. Aveți nevoie doar de vigilență pentru a evita descărcarea și instalarea a tot ceea ce nu înțelegeți sau nu aveți încredere, indiferent cât de tentante sunt, din următoarele surse:

De pe un site web:

Dacă nu sunteți sigur, părăsiți site-ul și cercetați software-ul pe care vi se solicită să-l instalați. Dacă este în regulă, puteți întotdeauna să vă întoarceți la site și să-l instalați. Dacă nu este corect, evitați-l.

Din e-mail:

Accesați e-mailuri de la persoane pe care le cunoașteți cu precauție atunci când mesajul conține linkuri sau atașamente. Dacă sunteți suspicios față de ceea ce vi se cere, să vizualizați sau să instalați, nu faceți acest lucru.

Din mediu fizic:

Prietenii, familia și asociații dvs. vă pot da în necunoștință de cauză un disc sau o unitate flash cu un fișier infectat pe el. Nu acceptați orbește aceste fișiere. Scanați-le cu software de securitate. Dacă nu sunteți sigur încă, nu acceptați fișierele.

Printr-o fereastră pop-up:

Unele ferestre sau casete pop-up vor încerca să te conecteze la descărcarea de software sau să accepți o „scanare de sistem” gratuită. Adesea, aceste pop-up-uri vor folosi tactici pentru a te face să crezi că ai nevoie de ceea ce oferă pentru a fi în siguranță. Închideți ferestrele pop-up fără să faceți click pe nimic din interiorul acestuia.

Din alte programe:

Unele programe încearcă să instaleze programe malware ca parte a propriului proces de instalare. Când instalați software-ul, acordați o atenție sporită casetelor de mesaje înainte de a da click pe Next, pe OK sau Accept. Scanați acordul de utilizare pentru orice lucru care sugerează că programele malware pot face parte din instalare. Dacă nu sunteți sigur, anulați instalarea, verificați programul și executați din nou instalarea, dacă o găsiți în siguranță.

Din serviciile de partajare de fișiere:

Sunteți pe cont propriu dacă intrați în acest domeniu. Există un control scăzut al calității în lumea software-ului ilegal și este ușor pentru un atacator să numească o bucată de malware după un film, un album sau un program popular care te provoacă să-l descarci.

2. Eliminați programele malware cu software dedicat

Șansele sunt destul de mari ca indiferent cât de atenți sunteți, să fiți infectați într-o zi. Acest lucru se datorează faptului că programele malware sunt concepute să se strecoare pe computer în moduri pe care nu le puteți anticipa.

De urmat pentru prevenire:

Un sistem de operare actualizat:

Utilizați Windows Update. Profitați de capacitatea sa de a vă notifica automat actualizările sau pentru a descărca și a instala automat actualizări.

Un browser actualizat:

Indiferent de browserul pe care-l utilizați, actualizarea este vitală pentru prevenirea infectării. Profitați de blocarea ferestrelor de tip pop-up ale browserului dvs., de descărcări și de funcțiile de actualizare automată.

Program antivirus:

Trebuie să rulați un program antivirus pentru a fi sigur. Păstrați-l actualizat, pornit și programați o scanare pentru cel puțin o dată pe lună.
NOTĂ: Nu executați două programe antivirus

Firewall:

Dacă nu executați un program de tip Firewall terț, utilizați-l pe cel de protecție din Windows.
NOTĂ: Nu rulați simultan două programe firewall

Filtru de spam:

Dacă programul dvs. de poștă electronică nu filtrează în mod adecvat spam-ul din căsuța dvs. de mail, luați în considerare software-ul suplimentar de filtrare a spam-ului. Dacă software-ul dvs. de securitate este o suită de securitate, filtrarea spam-ului poate fi o caracteristică pe care trebuie să o activați.

Share

Acest blog împărtășește rezultatele noastre experimentale căutând să răspundă la numeroase întrebări legate de domeniul IT. Pentru a ne sprijini in continuare, vă rugam să apreciați (LIKE) pagina noastră de Facebook și să vă abonați la canalul nostu de YouTube. Vă mulțumim!