Computer-ul emite un semnal sonor la pornire

Computer-ul emite un semnal sonor la pornire

Atunci când computerul emite unul sau mai multe semnale sonore și refuză să pornesă, înseamnă că este un strigăt de ajutor. Nu-l ingorați, descifrați codul sonor!

Atunci când porniți calculatorul, tot ce se aude este un “bip non-stop” iar apoi monitorul intră in modul de economisire a energiei.
Nu totul este pierdut, pentru că aceste semnale sonore enervante sunt de fapt un cod Morse în limba BIOS-ului.
Fiecare computer execută un test rapid înainte de a porni pentru a se asigura că totul funcționează corect.
De fiecare dată când porniți computerul rulează un program numit POST (Power On Self Test).

post-calculator-e-depanari
În timp ce programul POST rulează, pe ecran puteți vedea rezultatele “inventarului” al tuturor componentelor conectate. Acest afișaj vizual al rezultatelor nu este benefic în cazul în care nu există nici un semnal catre monitor.
Producătorii de BIOS au conceput un sistem de semnale sonore care funcționează ca un ghid de diagnostic. Unele placi de bază au chiar afișaj electronic din două cifre pentru identificarea codului.

eroare-cod-placa-de-baza

Descifrare semnal sonor
În primul rând, notați modelul de semnale sonore. Ar putea fi un semnal sonor lung, sau unul scurt, unul lung etc. Aceasta variază în funcție de situație.

Notați numărul și durata de semnale sonore, apoi identificați modelul placii de baza și căutați site-ul producatorului. Aici sunt câteva link-uri de explicații ale codurilor sonore pentru HP, Lenovo, Dell, Asus, MSI și Gigabyte.

De multe ori vinovatul este chiar user-ul, înlocuirea unei eventuale componente sau un upgrade al memoriei RAM care nu este complet așezată în slot-ul ei, aduce la înghețarea sistemului.

Share

Acest blog împărtășește rezultatele noastre experimentale căutând să răspundă la numeroase întrebări legate de domeniul IT. Pentru a ne sprijini in continuare, vă rugam să apreciați (LIKE) pagina noastră de Facebook și să vă abonați la canalul nostu de YouTube. Vă mulțumim!