Cele mai folosite comenzi pentru accesarea utilitarelor prin caseta de dialog Run din Windows
O modalitate rapidă și ușoară de a rula instrumente în Windows este prin comanda „Run„. Dacă cunoașteți comanda corespunzătoare de rulare a unui instrument sau a unei sarcini, atunci cunoașteți cel mai rapid mod de a accesa instrumentul sau sarcina respectivă.
Listă comenzilor noastre preferate
eventvwr.msc – “Windows Event Viewer” este locul în care Windows-ul stochează toate mesajele de monitorizare și depanare. Puteți utiliza această comandă pentru a accesa rapid aplicația Event Viewer.
cleanmgr – Această comandă vă permite să deschideți utilitarul Windows Disk Cleanup. Odată deschis, pur și simplu selectați unitatea pe care doriți să o curățați și faceți click pe butonul „OK„.
resmon – Dacă doriți să verificați modul în care resursele de sistem sunt utilizate, pur și simplu folosiți această comandă, vă va afișa toate informațiile de la CPU până la rețea.
cmd – Cu această comandă puteți deschide linia de comandă “Command Prompt” fără privilegii de administrator.
calc – Dacă doriți să deschideți rapid calculatorul încorporat din Windows, tastați “calc” în caseta de dialog “Run”.
netplwiz – Opțiunea conturilor generale de utilizatori este disponibilă prin intermediul panoului de control (Contol Panel), utilizați această comandă pentru a deschide fereastra Advanced User Accounts.
msconfig – Windows System Configuration este locul în care puteți edita diverse lucruri, cum ar fi opțiunile de pornire, servicii etc. Puteți utiliza această comandă pentru a accesa fereastra System Configuration.
mmc – Microsoft Management Console (MMC) este destinat în principal administratorilor de sistem și utilizatorilor avansați, deoarece oferă toate instrumentele necesare pentru configurarea și monitorizarea unui sistem Windows.
regedit – Această comanda poate fi folosită pentru accesarea regiștrilor “Windows Registry”, care este o bază de date ce găzduiește toate configurațile și setările unui sistem de operare și ale programelor instalate.
devmgmt.msc – “Windows Device Manager” este locul în care puteți gestiona toate dispozitivele hardware, puteți utiliza această comandă pentru acces rapid. Alternativ, puteți utiliza și comanda „hdwwiz.cpl„.
appwiz.cpl – Folosind această comandă puteți accesa rapid fereastra “Programs and Features” unde puteți dezinstala rapid programele instalate.
sysdm.cpl – Dacă doriți să accesați fereastra System Properties, folosiți această comandă.
firewall.cpl – Dacă doriți să gestionați sau să configurați paravanul de protecție al Windows-ului, puteți utiliza această comandă pentru accesarea rapidă a fereastrei Firewall.
wuapp – Puteți utiliza această comandă pentru a verifica, gestiona și configura toate setările de actualizare a sistemului de operare Windows.
perfmon.msc – Dacă doriți să monitorizați performanța computerului dvs. și efectele programelor pe care le executați, puteți accesa Performance Monitor utilizând această comandă.
lusrmgr.msc – Utilizând această comandă, puteți deschide “Local Users and Groups Manager”, unde puteți edita mai multe proprietăți ale tuturor utilizatorilor și grupurilor.
powershell – Dacă linia de comandă este prea veche pentru dvs., atunci poate doriți să încercați PowerShell. Doar tastați această comandă și veți deschide “PowerShell” fără privilegii de administrator.
control – Fiecare utilizator de Windows cunoaște un lucru sau două despre “Control Panel”, folosind această comandă puteți accesa rapid panoul de control.