Cele mai folosite comenzi pentru accesarea utilitarelor prin caseta de dialog Run din Windows

Cele mai folosite comenzi pentru accesarea utilitarelor prin caseta de dialog Run din Windows

O modalitate rapidă și ușoară de a rula instrumente în Windows este prin comanda „Run„. Dacă cunoașteți comanda corespunzătoare de rulare a unui instrument sau a unei sarcini, atunci cunoașteți cel mai rapid mod de a accesa instrumentul sau sarcina respectivă.

Listă comenzilor noastre preferate

eventvwr.msc – “Windows Event Viewer” este locul în care Windows-ul stochează toate mesajele de monitorizare și depanare. Puteți utiliza această comandă pentru a accesa rapid aplicația Event Viewer.

cleanmgr – Această comandă vă permite să deschideți utilitarul Windows Disk Cleanup. Odată deschis, pur și simplu selectați unitatea pe care doriți să o curățați și faceți click pe butonul „OK„.

resmon – Dacă doriți să verificați modul în care resursele de sistem sunt utilizate, pur și simplu folosiți această comandă, vă va afișa toate informațiile de la CPU până la rețea.

cmd – Cu această comandă puteți deschide linia de comandă “Command Prompt” fără privilegii de administrator.

calc – Dacă doriți să deschideți rapid calculatorul încorporat din Windows, tastați “calc” în caseta de dialog “Run”.

netplwiz – Opțiunea conturilor generale de utilizatori este disponibilă prin intermediul panoului de control (Contol Panel), utilizați această comandă pentru a deschide fereastra Advanced User Accounts.

msconfigWindows System Configuration este locul în care puteți edita diverse lucruri, cum ar fi opțiunile de pornire, servicii etc. Puteți utiliza această comandă pentru a accesa fereastra System Configuration.

mmcMicrosoft Management Console (MMC) este destinat în principal administratorilor de sistem și utilizatorilor avansați, deoarece oferă toate instrumentele necesare pentru configurarea și monitorizarea unui sistem Windows.

regedit – Această comanda poate fi folosită pentru accesarea regiștrilor “Windows Registry”, care este o bază de date ce găzduiește toate configurațile și setările unui sistem de operare și ale programelor instalate.

devmgmt.msc – “Windows Device Manager” este locul în care puteți gestiona toate dispozitivele hardware, puteți utiliza această comandă pentru acces rapid. Alternativ, puteți utiliza și comanda „hdwwiz.cpl„.

appwiz.cpl – Folosind această comandă puteți accesa rapid fereastra “Programs and Features” unde puteți dezinstala rapid programele instalate.

sysdm.cpl – Dacă doriți să accesați fereastra System Properties, folosiți această comandă.

firewall.cpl – Dacă doriți să gestionați sau să configurați paravanul de protecție al Windows-ului, puteți utiliza această comandă pentru accesarea rapidă a fereastrei Firewall.

wuapp – Puteți utiliza această comandă pentru a verifica, gestiona și configura toate setările de actualizare a sistemului de operare Windows.

perfmon.msc – Dacă doriți să monitorizați performanța computerului dvs. și efectele programelor pe care le executați, puteți accesa Performance Monitor utilizând această comandă.

lusrmgr.msc – Utilizând această comandă, puteți deschide “Local Users and Groups Manager”, unde puteți edita mai multe proprietăți ale tuturor utilizatorilor și grupurilor.

powershell – Dacă linia de comandă este prea veche pentru dvs., atunci poate doriți să încercați PowerShell. Doar tastați această comandă și veți deschide “PowerShell” fără privilegii de administrator.

control – Fiecare utilizator de Windows cunoaște un lucru sau două despre “Control Panel”, folosind această comandă puteți accesa rapid panoul de control.

Share

Acest blog împărtășește rezultatele noastre experimentale căutând să răspundă la numeroase întrebări legate de domeniul IT. Pentru a ne sprijini in continuare, vă rugam să apreciați (LIKE) pagina noastră de Facebook și să vă abonați la canalul nostu de YouTube. Vă mulțumim!