Ce este criptarea și cum vă poate proteja

Ce este criptarea și cum vă poate proteja

Criptarea este o metodă de codare a informațiilor astfel încât numai expeditorul și destinatarul poate face decodarea. Chiar dacă datele sunt interceptate de către cineva din exterior, ele rămân sigure neputând fi decriptate.

Criptarea folosește un “cifru” și o “cheie” pentru a coda. Cifrul este format dintr-o combinație de cifre matematice incredibil de complicate care se transformă în date fără sens dar într-un mod organizat. Așa cum este organizat cifrul, o cheie specifică poate fi folosită pentru a descifra datele criptate. Acest lucru transformă datele în text simplu.

Există două tipuri de criptare, simetrică și asimetrică.

  • Criptare simetrică utilizează aceeași cheie pentru criptare și decriptare.
  • Criptare asimetrica utilizează chei diferite, una publica si una privata.

Cripatrea este o tehnologie concepută pentru a proteja informațiile și oamenii a căror informații doresc a fi sigure.

Cum vă poate proteja
Criptarea este o măsură de securitate importantă, care poate proteja datele în repaus și datele în trafic/tranzit. Datele în repaus sunt acelea care stocat pe hard disk-uri sau SSD-uri. Datele în tranzit/trafic sunt acelea care sunt transmise printr-o rețea.

Ex: Ați putea deține cel mai sigur computer din lume, dar imediat ce trimiteți un e-mail sau date prin FTP spre cineva, atunci informația se duce spre o rețea publică și oricine poate captura ce trimiteți. Dacă criptați datele înainte de a le trimite, chiar dacă cineva ar putea capta datele, fără cheia de decriptare nu ar putea să le citească.

Un alt exemplu de criptare este certificatul SSL pentru site-urile web. Este posibil să fi observat o creștere semnificativă a protocoalelor de tip „http“ înlocuit cu „https“. Acest lucru vă arăta că orice date partajate între dvs. și site este criptat. Această securitate protejează orice date, cum ar fi cardul de credit sau detaliile de plată pe care le puteți face într-un site web.

Cum puteți folosi criptarea la computer-ul personal
Aveți două tehnologii de criptare disponibile. Una dintre ele este cea care protejează datele în repaus, iar celălaltă este de a proteja datele în tranzit. O combinație a celor două, ofertă o securitate maximă. Există o serie de aplicații de criptare pe piață.

BitLocker este inclus în Windows 10 Pro și Enterprise și protejează datele în repaus. Acesta criptează întregul hard disk astfel încât, dacă se întămpla ceva cu computerul, datele pot fi protejate. Apple face același lucru cu funcția FileVault.

Pentru a proteja datele în tranzit, puteți utiliza un program de e-mail care criptează toate e-mailurile și un VPN care creează un tunel securizat între două calculatoare. VPN-urile sunt cele mai des folosite. Ele pot crea conexiuni sigure între computer și un site web sau un alt echipament din rețea.

În cazul în care securitatea este important pentru dvs., puteți cripta telefonul mobil pentru a proteja datele, imagini, clipuri video și orice altceva. iMessage și WhatsApp criptează mesajele transmise și recepționate în mod implicit.

NOTĂ: Cum viața privată a devenit în ultima vreme o “marfă foarte căutată”, cred că toată lumea ar trebui să folosească o anumită formă de criptare pentru a-și proteja ceea ce este al lor.

Share

Acest blog împărtășește rezultatele noastre experimentale căutând să răspundă la numeroase întrebări legate de domeniul IT. Pentru a ne sprijini in continuare, vă rugam să apreciați (LIKE) pagina noastră de Facebook și să vă abonați la canalul nostu de YouTube. Vă mulțumim!