Care este diferența dintre frecvențele 2,4 GHz și 5 GHz Wi-Fi (și pe care ar trebui să-l folosesc)

Care este diferența dintre frecvențele 2,4 GHz și 5 GHz Wi-Fi (și pe care ar trebui să-l folosesc)

Dacă vă gândiți să vă înlocuiți vechiul router, puteți întâlni termeni precum dual-band (bandă dublă), care se referă la un router/modem care utilizează Wi-Fi de 2,4 GHz și de 5 GHz.

Care este diferența reală între 2,4 Ghz și 5 GHz?

Numere de “dual band” se referă la – două benzi diferite pe care Wi-Fi-ul dvs. le poate utiliza pentru semnalul său. Cea mai mare diferență dintre cele două este viteza. În condiții ideale, Wi-Fi-ul de 2,4 GHz va suporta până la 450 Mbps sau 600 Mbps, în funcție de clasa routerului. Wi-Fi-ul de 5 GHz va suporta până la 1300 Mbps.
Viteza maximă pe care o puteți vedea este dependentă de standardul wireless acceptat de un router – 802.11b, 802.11g, 802.11n sau 802.11ac.

Banda de 2,4 GHz este mai potrivită pentru transmiterea semnalului prin pereți și obiecte solide. Se recomandă utilizarea “benzii” 2,4 Ghz dacă aveți mai multe dispozitivele/device-uri ce utilizează semnal Wi-Fi sau aveți mulți pereți în zonele în care aveți nevoie de acoperire.

Banda de 5 GHz este mult mai puțin “aglomerată”, ceea ce înseamnă că veți obține conexiuni cu viteze mai mari. Undele mai scurte folosite de banda de 5 GHz fac ca acesta să nu poată penetra pereții și obiectele solide. Bineînțeles că este posibil să puteți atenua această gamă mai scurtă prin folosirea unor dispozitive de extindere a gamei sau a rețelei Wi-Fi, însă aceasta va însemna o investiție mai mare.

Ce ar trebui să selectați – 2,4Ghz sau 5Ghz pentru dispozitivele dvs.

Dacă dețineți un dispozitiv care acceptă o conexiune Ethernet prin cablu și nu este dificil să obțineți un cablu pentru dispozitiv, vă recomandăm să utilizați o conexiune prin cablu decât o conexiune fără fir. Conexiunile prin cablu oferă o latență mai mică și sunt pur și simplu mai rapide decât conexiunile fără fir.

Revenim pentru a discuta despre wireless. Dacă utilizați în prezent un router Wi-Fi de 2,4 GHz și vă întrebați dacă trebuie să faceți upgrade la 5 GHz, răspunsul este la dvs. Dacă aveți nevoie de mai multă viteză pentru a viziona videoclipuri/filme sau pentru jocuri online, probabil că trebuie să faceți upgrade la 5 GHz.

Dacă utilizați deja un router cu două sau trei benzi, va trebui să luați decizii cu privire la care să vă conectați dispozitivele. Este tentant să utilizați Wi-Fi-ul de 5 GHz pentru orice dispozitiv pe care-l acceptă și să utilizați restul pe 2,4 GHz – cu siguranță face acest lucru – dar nu este întotdeauna cea mai bună strategie. Gândiți-vă cum folosiți fiecare dispozitiv. Dacă un dispozitiv suportă numai 2,4 GHz, atunci decizia dvs. este deja luată pentru el. Dacă dispozitivul acceptă ambele semnale, gândiți-vă dacă într-adevăr trebuie să utilizați banda de 5GHz. Dispozitivul are nevoie de o viteză mai mare sau este folosit pentru verificarea casuței de mail și navigare.

NOTĂ: Vă recomandăm să utilizați 2.4 GHz dacă un dispozitiv nu are o nevoie specifică pentru banda de 5GHz. Acest lucru va ajuta dispozitivele de joasă utilizare să concureze pe banda de 5GHz.

Share

Acest blog împărtășește rezultatele noastre experimentale căutând să răspundă la numeroase întrebări legate de domeniul IT. Pentru a ne sprijini in continuare, vă rugam să apreciați (LIKE) pagina noastră de Facebook și să vă abonați la canalul nostu de YouTube. Vă mulțumim!