Care este diferența dintre conexiunea Bluetooth și NFC?
NFC și Bluetooth-ul sunt două tehnologii wireless diferite, care funcționează în moduri diferite pentru a face posibile transferuri rapide și sigure.
NFC
NFC (Near Field Communication) este o tehnologie touch wireless care înperechează două dispozitive rapid fără procesul de împerechere fizică. Pentru a conecta wireless aceste tipuri de dispozitive, tot ce trebuie să faceți este să le apropiați.
Există două tipuri diferite de dispozitive NFC – pasive și active. Aparatele pasive nu procesează date din alte surse NFC și se pot conecta numai la un dispozitiv activ. Dispozitivele pasive includ carduri de acces pentru clădiri sau carduri de cumpărături. Dispozitivele active pot trimite și primi date. Acestea sunt ceea ce găsiți în terminalele de plată, smartphone-uri și smartwatch-uri. Acestea sunt accesate de aplicații, cum ar fi aplicații de plată pe telefon.
NFC este o tehnologie mai nouă decât Bluetooth-ul. Ea trimite undele radio folosind RFID (Radio-frequency Identification). Un dezavantaj al NFC-ului este că îl puteți utiliza numai atunci când dispozitivele se află la mai puțin de zece centimetri una de cealaltă. Apropierea imediată a dispozitivelor face transferul mai puțin predispus la interferențe.
NFC-ul operează la o frecvență de 13,5 MHz. Rata de transfer este lentă în comparație cu a Bluetooth-ului, cu o rată maximă de numai 425 kbit / sec. Această conectivitate apropiată și rapidă îl face ideal pentru a gestiona plățile și a le menține în siguranță.
Această tehnologie utilizează foarte puțină putere, mult mai puțină decât a Bluetooth-ului.
Bluetooth
Bluetooth-ul a fost prima transmisie de date fără fir. Este o transmisie radio directă dezvoltată în 1989. Pentru a utiliza Bluetooth-ul, trebuie să împerecheați cele două dispozitive fără fir înainte de a putea transfera date. Este cel mai simplu mod de a transfera date între două dispozitive, dar poate fi predispus la erori datorită procesului de asociere.
Această tehnologie wireless, ajunsă acum la versiunea 5.1, este în aproape toate dispozitivele electronice, cum ar fi laptop-uri, smartphone-uri, echipamente de jocuri și căști fără fir. Un singur dispozitiv poate prelua rolul dispozitivului principal și poate asocia simultan până la șapte alte dispozitive diferite.
Bluetooth-ul nu poate face conexiuni pe distanțe lungi. Se poate conecta numai la dispozitive care sunt la mai puțin de zece metri distanță.
Ratele de transfer de date pentru conexiunile Bluetooth variază de la aproximativ 2 la 3 Mbit / sec. Utilizează undele radio cu frecvență ultra-înaltă, în lungime de undă, în banda ISM de 2,4 GHz.
Cerința de alimentare este de aproximativ 1 milliwatt. Această putere redusă împiedică interferența cu alte dispozitive wireless din aceeași zonă.
NOTĂ: Dezvoltarea acestor tehnologii ne va aduce în viitor transferurile wireless mai rapide și mai stabile.