10 lucruri esențiale pe care trebuie să le faceți când rulați Windows-ul 10 de pe un SSD

10 lucruri esențiale pe care trebuie să le faceți când rulați Windows-ul 10 de pe un SSD

Mulți utilizatori de Windows 10 au făcut trecerea de la hard disk-urile SATA la SSD – fie prin achiziționarea unui PC relativ nou, fie prin efectuarea unui upgrade.

Windows-ul 10 vine cu o mulțime de caracteristici care ajută SSD-urile să își exploateze întregul potențial, dar nu întotdeauna sunt în mod implicit. Multe dintre regulile „must-do” din primele zile ale SSD-urilor nu mai sunt neapărat valabile.

NOTĂ: S-ar putea să fiți surprinși să auziți că defragmentarea nu este o idee atât de rea.

1. Actualizați firmware-ul SSD-ului

Pentru a vă asigura că SSD-ul dvs. funcționează cât se poate de bine, merită să rămâneți în fruntea actualizărilor de firmware. Din păcate, acestea nu sunt automatizate; procesul este ireversibil și un pic mai complex decât o actualizare de software.

Fiecare producător de SSD-uri are propria metodă de actualizare a firmware-ului, deci va trebui să mergeți pe site-urile oficiale ale producătorilor și să urmați ghidurile de acolo. Un instrument util pentru a vă ajuta, este „CrystalDiskInfo„, care afișează informații detaliate despre unitatea dvs., inclusiv versiunea de firmware.

2. Activați AHCI

Interfața AHCI (Advanced Host Controller Interface) este o caracteristică de primă importanță pentru a vă asigura că Windows-ul va suporta toate funcțiile unui SSD pe computer, în special caracteristica TRIM. Pentru a activa AHCI, va trebui să intrații în BIOS-ul computerului și să-l activați.
NOTĂ: Nu vă pot spune exact unde este setarea deoarece fiecare BIOS funcționează diferit. Este recomandat să activați această caracteristică înainte de a instala sistemul de operare.

3. Activați funcția TRIM

TRIM este vital pentru extinderea duratei de viață a SSD-ului dvs., și anume menținându-l curat. Windows 10 ar trebui să activeze această opțiune în mod prestabilit, dar merită verificat că a fost activată.

Pentru a vă asigura că este activată funcția TRIM, deschideți linia de comandă (cmd) și introduceți următoarele:
fsutil behavior set disabledeletenotify 0

4. Dezactivați indexarea

O bună parte din viteza SSD-ului este consumată în indexarea fișierelor pentru căutare în Windows. Acest lucru ar putea fi util dacă stocați tot ceea ce aveți pe SSD, dar s-ar putea să vă deranjeze dacă întâmpinați încetiniri din cauza procesului periodic de indexare care apare de fiecare dată când adăugați date noi pe unitate. Este mai bine fără el într-un SSD, deoarece creșterea vitezei din procesul de indexare este inutilă în astfel de medii.

1. Faceți click pe „This PC„.

2. Faceți click dreapta pe SSD și apoi click pe „Properties”.

3. Debifați caseta cu eticheta „Allow files to have contents indexed in addition to file properties” și faceți click pe „OK„.

Odată ce faceți acest lucru, sistemul de operare va aplica acest lucru tuturor fișierelor și folderelor de pe unitate. Dacă vedeți o fereastră de dialog care vă spune că nu poate elimina un fișier din index, faceți click pe „Ignore All„. Acest lucru va eficientiza procesul și va ignora eventualele erori.

5. Păstrați Windows Defrag ON

O altă relicvă din primele zile ale SSD-urilor a fost că defragmentarea unui SSD a fost nu numai inutilă, dar potențial dăunătoare pentru acesta, deoarece defragmentarea a fost cipată la numărul de cicluri de citire / scriere rămase în unitate.

Acest lucru este adevărat, dar Windows-ul 10 știe deja acest lucru, iar dacă ați programat defragmentarea programată, Windows-ul va identifica SSD-ul dvs. și într-adevăr îl va defragmenta

NOTĂ: Contrar „credinței populare”, SSD-urile se fragmentează. Windows Defrag se adaptează pentru SSD-ul dvs.

6. Dezactivați “Prefetch” și “Superfetch

Uneori Windows-ul plasează informații în memoria fizică și memoria virtuală. Acest lucru este cunoscut sub numele de „Prefetch” și „Superfetch„. Dacă sunteți blocat (ă) de a face față memoriei virtuale pe SSD-ul dvs., mai bine eliminați aceste două caracteristici. Le puteți găsi în editorul de registru în secțiunea:
HKEY_LOCAL_MACHINECurrentControlSetControlSession ManagerMemory ManagementPrefetchParameters
ca două valori: „EnablePrefetcher” și „EnableSuperfetch„. Setați ambele valori la zero.

7. Dezactivați serviciile pentru „Windows Search” și „Superfetch

Chiar și cu reglajul de registru menționat mai sus și eliminarea indexului, computerul poate continua să încetinească unitatea cu serviciile respective. Apăsați “Win + R” de pe tastatură, tastați “services.msc” și apăsați “Enter”. Găsiți ambele servicii menționate în titlul acestei secțiuni și le dezactivați.

 

8. Configurați Write Caching

Pe multe SSD-uri, cache-ul de scriere la nivel de utilizator poate avea un efect negativ asupra unității. Pentru a afla acest lucru, va trebui să dezactivați opțiunea din Windows și să vedeți cum funcționează unitatea după aceea. Dacă unitatea dvs. funcționează mai rău, activați-o din nou.

Pentru a ajunge la fereastra de configurare, faceți click dreapta pe „This PC” și click pe „Properties„. Apoi click pe „Device manager„, extindeți „Disk Drives„, faceți click dreapta pe SSD și apoi pe „Properties„. Selectați tab-ul “Policies”. În această filă veți vedea o opțiune “Enable write caching on the device„.


Încercați cu și fără opțiunea respectivă activată și comparați rezultatele.

9. Dezactivați ClearPageFileAtShutdown și LargeSystemCache

Un SSD funcționează pe memorie flash, ceea ce face posibilă suprascrierea cu ușurință a lucrurilor. Prin urmare, fișierul de pagină nu trebuie șters în timp ce computerul se închide. Acest lucru va face procesul de închidere a Windows-ului mult mai rapid. LargeSystemCache, pe de altă parte, există în primul rând în versiunile de Server pe Windows și le spune computerului dacă ar trebui să utilizeze un cache mare pentru paginile de pe unitate.

Ambele opțiuni se găsesc în editorul dvs. de registru

ComputerHKEY_LOCAL_MACHINECurrentControlSetControlSession ManagerMemory Management

Setați-le la valoarea 0.

10. Setați opțiunea de alimentare „High Performance

Atunci când SSD-ul dvs. pornește și se oprește tot timpul, veți observa o întârziere ușoară de fiecare dată când utilizați computerul după ce ați fost inactiv pentru o vreme.

Pentru a comuta opțiunile de alimentare, accesați “Control Panel”, dați click pe „System and Security„, apoi faceți click pe „Power Options„. Selectați „High Performance” din listă. Este posibil să fie necesar să faceți click pe „Show additional plans” pentru a-l găsi.

Pe un laptop, puteți face click pe pictograma bateriei din zona de notificare și selectați „High Performance” de acolo.

Share

Acest blog împărtășește rezultatele noastre experimentale căutând să răspundă la numeroase întrebări legate de domeniul IT. Pentru a ne sprijini in continuare, vă rugam să apreciați (LIKE) pagina noastră de Facebook și să vă abonați la canalul nostu de YouTube. Vă mulțumim!